Orechové rezy so žĺtkovou polevou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 280g práškový cukor, 180g polohrubá múka, 250 g pomleté vlažské orechy, 250 g Hera (pred použitím ju treba nechať zmäknúť), 6 bielkov, 1/2 prášku do pečiva, marhuľový džem. Žĺtková poleva: 6 žltkov, 200 g práškový cukor, 1 vanilínový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Našla som zopár receptov na tento koláčik, ale prispôsobila som si ingrediencie aj postup, tak ako to mne vyhovovalo.

Najskôr si vyšľaháme 6 bielkov do tuhého snehu. Zvyknem dat za štipku soli a pár kvapiek vody. Dáme do chladničky.
Vo veľkej mise zmäknutú Heru vyšľaháme s 280 g cukru. Potom primiešame múku s kypriacim práškom a orechy. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto pečieme na 180 °C cca 35 minút. Treba pichnúť špajdlou, či je cesto hotové.

Tesne pred dopečením cesta rozmixujeme 6 žltkov s práškovým a vanilínovým cukrom. Ak je tuhé, pridávame po malých lyžičkých vodu, aby sme vedeli polevu na koláč poliať.

Na ešte teplý koláč natrieme marhuľový džem, vylejeme polevu a necháme stuhnúť (polevu zaschnúť). Keďže je poleva so žltkov, koláčik skladujeme v chladničke.
Ak chceme urýchliť zaschnutie polevy, stačí nechať nachvílu koláčik v rúre na cca 50 °C.

Dobrú chuť:)