Trdelníkové rožky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY



POSTUP PŘÍPRAVY

Trdelníkové rožky!!!
1 kg múka polohrubá
20 dkg cukor práškový
4 ks žĺtka
3 dcl olej
1/2 l mlieko vlažné
6 dkg kvasnice
štipka soľ
2 ks prášok do pečiva (PDP)
3 PL masť bravčová
kôra citrónová strúhaná
cukor vanilkový
4 ks blielka
Na potieranie cesta:
150 g maslo
1

Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom

2

Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme soľ, prášky do pečiva, vymiešané žĺtka s cukrom, strúhanú citrónovú kôru, olej a zvyšné mlieko.

3

Všetko spolu vypracujeme a necháme cca 15 minút kysnúť. Po tejto dobe vpracujeme roztopenú, mierne vlažnú bravčovú masť. Cesto je dosť mastné, nemá konzistenciu ako klasické kysnuté cesto, nie je tak kompaktné
4

Necháme v teple kysnúť približne jednu hodinu. Počas tejto doby ho cca 2 krát premiesime. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 8 - 10 bochníkov, mne ich vyšlo 9.

5

Postupne, každú časť vyvaľkáme do kruhu, ja som si pomáhala tanierom, aby som mala kruh krajší, dosť som podsýpala múkou, nakoľko cesto bolo mastné

6

Kruh radielkom narežieme na 8 častí a potrieme rozpusteným maslom

7

Každú časť zrolujeme do rohlíčka

8

Vrchnou stranou namočíme do bielka

9

A obalíme v hrubo nasekaných orechoch

10

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie

11

Upečieme pri teplote 200 C, cca 10 minút - doba je individuálna - každá rúra pečie inak. Po upečení ich obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre

Na obalenie:sekané orechy