Jablkovo tvarohová žemlovka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10-12 rožkov, 1l mlieka, 500g tvaroh, 6-8 ks jablk, 2x vanilínový cukor, 6 vajec, cukor, maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Mlieko zohrejeme, rozpustíme v nom kúsok masla a 1 vanilínový cukor. Pekáč vymastíme maslom a posypeme strúhankou. Rožky nakrájame na prúžky a namáčame v mlieku, jemne vytlačíme a ukladáme prvú vrtstvu na pekáč. Jablká postrúhame, zmiešame s niekolkými lyžicami cukru (podla vlastnej chuti, záleží na kyslosti jablk) a nanesieme na prvú vrstvu rožkov. Medzitým rozdrobíme tvaroh, vmiešame don žltky a 2 dcl mlieka. Vymiešame. Na jablká nanesieme dalšiu vrstvu rožkov a na ne tvarohovú plnku. Na vrch uložíme niekolko plátkov masla. Dáme piecť na cca 35 minút pri 180 °C.\r\nMedzitým vyšľaháme bielka so štipkou soli. Po upečení natrieme sneh na žemlovku a dáme zapiecť ešte na 10 minút, alebo do zlatista. \r\n\r\nNamiesto jablk môžeme použiť aj marhuľový kompot. Každý podľa svojej chuti.\r\n\r\nDobrú chuť:)