Kura na karí...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kura, 1 cibuľa, 3-4 bobkové listy, pár guľôčok čierneho korenia, soľ, 3-4 klinčeky... trocha oleja, 1 cibuľa, 200ml kyslej smotany, 4 PL hladkej múky, 1 PL kari korenia, 200g čerstvého alebo mrazeného hrášku, cestoviny

POSTUP PŘÍPRAVY

Na začiatok si umyjeme kura, vcelku ho dáme do hrnca, pridáme celú, ale ošúpanú cibuľu, pridáme bobkový list, celé čierne korenie, klinčeky /pre vôňu a chuť/, soľ a pomaličky varíme 2-2,5 hodiny. Občas zberáme penu zvrchu. Kura potom vyberieme a odoberieme z vývaru 750 ml. Zvyšok vývaru môžeme zriediť vodou, pridať očistenú koreňovú zeleninu a máme chutnú polievku, prípadne po vychladnutí môžeme vývar rozdeliť do menších nádobiek a dať zamraziť - zíde sa pri varení.
Vychladnuté kura zbavíme kože, oberieme mäso z kostí, väčšie kúsky pokrájame nadrobno /ja si 1/3 - 1/2 mäsa odložím... buď ho dám do rizota alebo urobím nátierku/. V hrnci si rozpálime trochu oleja, cibuľu nasekáme nadrobno a speníme na oleji, zasypeme múkou, kari korením a osmažíme. Zalejeme pripraveným vývarom, pridáme hrášok, mäsko a privedieme do varu. Smotanu rozriedime s trochou vody a vlejeme do omáčky. Podľa chuti osolíme a po zovretí odstavíme. Podávame s cestovinou alebo knedľou.

a s rožkovou knedľou...