Jahodové rezy s makom...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

tento zákusok mám veľmi rada, pretože: je ozaj lahodný, svieži a šťavnatý, a pretože nie je náročný na prípravu. jediná nevýhoda je, že sa dá pripraviť len počas sezóny jahôd a tá trvá krátko...no aspoň sa nám nepreje.

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO: 120g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 škoricový cukor, 4 vajcia, 100g zmäknutej Hery /alebo iného tuku/, 70g hladkej múky, 100g celého maku... Zmäknutú Heru vyšľaháme s 30g práškového cukru, vanilkovým a škoricovým cukrom. Potom pridáme žĺtky a prešľahame. Múku zmiešame s celým makom a zamiešame k hmote. Z bielkov a zvyšného práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh a zľahka zamiešame do cesta. Plech vymažeme olejom a vysypeme hrubou múkou. Cesto rozotrieme na pripravený plech a upečieme na 180 °C asi 15 minút - dozlata. Korpus necháme na plechu vychladnúť.




PLNKA: 500g kyslej smotany, 250ml smotany na šľahanie, 4 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 20g mletej želatíny, 300g umytých jahôd, 1 PL citrónovej šťavy, 50ml vody /teplej/... Kyslú smotanu vyklopíme do misky, pridáme práškový, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a vymiešame. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a zľahka vmiešame k ochuteným smotanám. Želatínu rozmiešame v teplej vode a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Pomaličky vmiešame do smotany. Nakoniec zľahka vmiešame nadrobno pokrájané jahody. Plnku rozotrieme na vychladnutý koláč a dáme na cca 2 hodiny do chladničky.



NA OZDOBU: 200g umytých jahôd nakrájaných na plátky, číre tortové želé... na stuhnutú plnku poukladáme plátky jahôd a zalejeme vychladnutým tortovým želé pripraveným podľa návodu.