Nugátový zákusok so šľahačkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 5 ks vajíčok • cukor kryštálový 7 PL • olej slnečnicový 1 PL • voda 1 PL • múka hladká 8 PL • prášok do pečiva 8 g • kakao 2 PL ŠĽAHAČKA: cukor kryštálový 4 PL • mlieko polotučné 1,5% 300 ml • 2 šľahačky v prášku • stužovač šľahačky KRÉM: mlieko polotučné 1,5% 600 ml • 2 ks puding vanilkový - prášok 80 g • cukor kryštálový 150 g • krém orieškovo-kakaový 180 g • 3/4 masla • 2 PL práškového cukru, kakaové piškóty, na posypanie strúhaná čokoláda, do krému som dala čučoriedky

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento fantastický zákusok som vyskúšala podľa receptu od Dadušky zo stránky:
http://www.svetvomne.sk/index.php?com=strava&mod=recepty&task=detail&id=722

CESTO: K vajíčkam pridáme cukor a vymiešame do peny. Prilejeme olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao (ja som pridala aj asi 50 g mletých orechov). Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút.

ŠĽAHAČKA: Kryštálový cukor na miernom ohni roztopíme na karamel. Zalejeme mliekom a varíme pokiaľ sa karamel znova nerozpustí. Dáme zachladiť na niekoľko hodín.

KRÉM: V troche studeného mlieka rozmiešame pudingy ("Zlatý klas") s cukrom, vylejeme do zvyšného vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Ešte do teplého pudingu vmiešame čokoládovo orieškový krém ("nutelu") a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a potom doň zašľaháme vychladnutý pudingovo-nutelový krém.

Na upečený plát natrieme polovicu krému a naň poukladáme kakaové piškóty (cca 1 a 1/2 balenia, môžete použiť aj klasické bledé piškóty). Na piškóty nanesieme zvyšný krém a zarovnáme. Do dobre vychladeného karamelového mlieka vysypeme práškové šľahačky, pridáme stužovač a vyšľaháme šľahačku, ktorú rovnomerne natrieme na zákusok. Povrch zákusku upravíme ozdobným ryhovaním a posypeme strúhanou čokoládou.

xxx