Čerešňový džem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

čerešne, kryštálový cukor, želírovací prostriedok

POSTUP PŘÍPRAVY

...nuž, ani toto nie je recept na klasický, pravý a nefalšovaný džemík ako od mamicky alebo babicky........no možno pomôže aj iným nebáť sa urobiť si vlastný džem....nieje to vôbec také ťažké...

čerešne umyjem a odkôstkujem.....to je riadna babračka....približne odvážim, najjednoduchšie je odvážiť najprv samotný hrniec a potom celé odvážiť a odpočítať váhu hrnca, aspoň ja keď nezabudnem to tak robím, aby som nemusela presýpať ovocie na váhu a naspäť:))
zasypem cukrom, na 1kg čerešní alebo aj višní dám 0,5kg cukru
premiešam a nechám stáť zopár hodín, alebo do druhého dňa a bacha aby nikto nad tým nejedol, poprípade neslintal, tak to radšej prikry čistou utierkou-ale kludne mozte tento krok vynechat a varit lekvar hned...
na druhý deň to takto vyzerá, teraz zamiešam prípravok na želírovanie a dám variť, ešte pred varením to možem chvílu pomixovat ručným ponorným mixérom....alebo keď ponorný nieto, tak pomixovat len čast....poprípade pomlieť ......my máme radi keď tam nájdeme aj kusy čerešní....ja som robila jednu várku nepomixovanú a druhú polomixovanú.....
varím 3-5 minút
odoberiem penu, o tú sa skoro pobili chalani, a za horúca naplním do fľašiek a na 5 minút otočím hore dnom
tento čerešňový džem som robila s týmto prípravkom a dokonca som sa dočítala, že je s rastlinným želírovacím prostiedkom a použila som ten 2:1 (su aj ine, vid recept na jahodovy dzem, na kazdom je aj navod na pouzitie)
naplnené fľašky, tu sú tie nemixované džemíky
a takto vyzerá ten druhý (mixovany)
tu je este raz ten kuskovy:))