*****Čokoládové brownies s malinami a mascarpone



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

***Na čokoládový korpus: 150 g tmavej čoklády, 150 g masla (klasické, tradičné, žiadne náhražky!), 150 g hnedého cukru, 1 vanilkový cukor, 50 g mascarpone, 3 vajcia, 75 g polohrubej múky, štipka soli, 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 škoricový cukor na posypanie, maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy ***Na malinovú vrstvu: 500 g mrazených malín, 1 vanilkový cukor, 2 kopcovité PL zlatého klasu ***Na bielu vrstvu: 2 balenia mascarpone (500 g - ale 50 g z toho dávame do korpusu), 1-2 PL kyslej smotany, 2 PL práškového cukru, čokoláda postúhaná na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Čokoládu s maslom rozpustíme nad parou, dobre rozmiešame aby sa maslo pekne spojilo s čokoládou- túto masu potom prelejeme do misy, kde sme si popri rozpúšťaní čokolády nachystali mascarpone, cukor a vanilkový cukor a všetko spolu dobre vyšľaháme. Potom po jednom pridávame vajcia a zakaždým dobre zašľaháme. Nakoniec už iba ručne vmiešame múku zmiešanú so soľou a sódou bikarbónou. Cesto vlejeme do tortovej formy (vymastenej maslom a vysypanej polohrubou múkou) a pečieme cca 35 minút. Cesto zbytočne nevysušte! Má byť v prostriedku vláčne! Upečený korpus posypeme škoricovým cukrom.
Rozmrazené maliny (najlepšie sú z LIDL v 1/2 kg balení) dáme do hrnca aj so šťavou, pridáme vanilkový cukor, 2 plné lyžice zlatého klasu, rozmiešame a privedieme k varu. Maliny si veľmi miešaním nerozbite, je dobré keď tam ostanú celé kúsky. Po prevretí stíšime plameň a varíme ešte pár minút do mierneho zhustnutia. Potom vylejeme na čokoládový korpus (ktorý sme predtým posypali škoricovým cukrom), zarovnáme a necháme vychladnúť a stuhnúť.
450 g zvyšného mascarpone rozmiešame s práškovým cukrom a smotanou, navrstíme a uhladíme na malinovú vrstvu a po stuhnutí v chladničke posypeme vrch torty hoblinkami čokolády.
Koláčik je vynikajúci, budete sa oblizovať aj za ušami, prajem dobrú chuť!
Moj tip na záver: ak je sezóna a máte čerstvé ovocie (maliny alebo jahody sú najlepšie) tak nerobte malinovú vrtsvu varením, ale hneď na korpus navrstvite krém z mascarpone a na vrch poukladajte nahusto ovocie a tak posypte postrúhanou čokoládou.