♠ Marcipánovo-škoricové uzlíky ♠



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 - 6 dl mlieka, 1 balíček droždia /ja používam sušené, ale v pohode môže byť aj kocka čerstvého/, 150g tuku alebo masla, 80g kryštálového cukru, 1/2 ČL soli, 2 ČL mletého kardamónu /je to korenie do cukroviniek, ale môžeme vynechať/, 840g hladkej múky ♠♠♠ NÁPLŇ: 50g tuku alebo masla, 200g marcipánu /nenahrádzať fondánom, ja som použila ten z Lidlu, ale dobrý je aj Dr,. Oetker/, 2 PL mletej škorice ♠♠♠ POSÝPKA: kryštálový cukor a vajce na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Mlieko trochu zohrejeme, oddelíme si 5 dl. Do múky nasypeme droždie /ak použijeme čerstvé, tak ho rozmrvíme v troške mlieka a pridáme ho nakoniec/, prisypeme kardamón, cukor, soľ... tuk alebo maslo rozpustíme a vlejeme do múky, potom prilejeme aj mlieko /najskôr 5 dl/. Zamiesime cesto, miesime tak dlho, kým sa nespojí a neodeľuje od nádoby. Ak je moc sypké, prilejem zvyšné mlieko. Cesto má byť tuhšie. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hod.




♠♠♠




Medzitým si pripravíme náplň: marcipán nasekáme do misky /je mäkký, takže to pôjde dobre/, prisypeme škoricu a pridáme nasekaný tuk či maslo...rukou dobre premiesime




♠♠♠




Vykysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku, trochu prepracujeme a prekrojíme na polovicu. Vezmeme jednu časť, premiesime a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika 0,5 cm hrúbky. Odoberieme časť plnky, rozotrieme na polovicu obdĺžnika, prikryjeme nenatretou časťou a valčekom trochu prevaľkáme, aby sa cesto spojilo. Pomocou ostrého noža krájame 2 cm pásiky /po dĺžke/, každý pásik zavinieme do špirálky a konce zľahka zviažeme do uzlíka. Hotové uzlíky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a plnky... Uzlíky necháme ešte 40 minút kysnúť. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 250 °C




♠♠♠




Vajce si rozšľaháme a potrieme ním vykysnuté uzlíky. Povrch posypeme kryštálovým cukrom /ja som dala cca 1 ČL na každý uzlík/. Pečieme na 250 °C 10 minút.

tu je cesto už rozvaľkané a plnka natretá... aj keď to moc vábne nevyzerá :-)
preložené a prevaľkané...
narezané pásiky... radielkom na pizzu to ide najlepšie.
poskrúcané do špirálok a pár hotových uzlíkov... ja som si ich ešte prerezala napoly, aby neboli moc veľké uzlíky.