Čerešňový zákusok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 5 vajíčok, 250 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 1 dl oleja, 1 dl mlieka, 1 prášok do pečiva* 500 g odkôstkovaných čerešní, 100 g kryštálového cukru, 1 dl vody* Plnka: 2 Zlaté klasy, ½ l mlieka, 6 lyžíc kryštálového cukru, 250 ml kyslej smotany, 1 vanilkový cukor* Na dozdobenie: 2 šľahačky v prášku, 250 ml mlieka, 250 ml kyslej smotany, 1 vanilkový cukor* (použila som Pilos (Lidl) kyslú smotanu - zdá sa mi hustejšia a "drží") ***Miesto čerešní môžete použiť aj jahody, kompótové ovocie.... poukladať ich rovno na cesto a plnka bude bez ovocia***

POSTUP PŘÍPRAVY

Na začiatku to vyzeralo tak, že koláčik pôjde do kategórie "Čo dom dal". Sama som bola zvedavá, čo z toho vznikne...

Deň vopred si spracujeme čerešne: odkôstkujeme - lepšie sú zrelšie /čerešňu rozpolím a kôstku vyberám mokka lyžičkou/
zasypem kryštálovým cukrom
zalejem 1 dl vody, nechať zovrieť, na miernom ohni povariť ešte 15 min. Trošku vychladnúť, potom rozmixovať...
vznikne mi redšia hmota,
ktorú cez sitko premiešavam vareškou, aby sme oddelili čerešne od šťavy
malo by to vyzerať ako hustejší lekvár
takto oddelené odložíme do chladničky do ďalšieho dňa. Všetko to ešte trošku zhustne.
Druhý deň xxxxx
Celé vajíčka vyšľaháme s dvomi lyžicami práškového cukru do hustej peny
...postupne po lyžiciach pridáme zvyšok cukru a dať mixéru poriadne zabrať....
pridať olej, mlieko, premiešať, prisypať múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešať a vyliať na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech
upiecť pri teplote 160° C do tých 15 min. /ja som ju mala hotovú za 10, ale akým zázrakom... :o) a ešte na celý horúci korpus - "nacapkať" šťavu z čerešní - jemne to vtláčam štetcom /len to netreba vyliať/ - minúť len toľko, aby cesto nebolo zasa veľmi mokré.
po chvíľke prejdem po korpuse ešte lopatkou, aby šťava vsiakla
uvariť hustú kašu zo Zlatých klasov, mlieka, cukru
do horúcej pridať čerešne
premiešať, nechať úúúúúúplne vychladnúť. Pridať kyslú smotanu rozmiešanú s vanilkovým cukrom, vymiešať
natrieť na korpus a odložiť do chladu aspoň na 1 hodinku
Potom vyšľaháme šľahačky v prášku v mlieku (3-4 min. na najvyššie obrátky) a pridáme kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom. Ešte vymixujeme aspoň 1 min.
Natrieť na čerešňovú plnku
príborovým nožom ozdobiť a nechať tuhnúť aspoň 16 hodín v chladničke.
miesto čerešní môžete dať pretlačené jahody s cukrom /bez šťavy/ - rovno na korpus, a plnka sa urobí čisto už bez ovocia...