Test vanilkových cukrov - aké kupovať a akým sa radšej vyhnúť!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Vanilkový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

V najnovšom čísle časopisu d-test je test vanilkových cukrov a teda musím povedať, dopadol pre výrobcov veľmi zle. Existujú dva druhy cukrov, vanilkový, ktorý obsahuje arómu z pravej vanilky (malo by jej tam byť minimálne 0,24 miligramov na gram cukru - ani v jednom prípade sa tak nestalo) a je oveľa drahší. Čiže vlastne podľa časopisu kupujeme len šialene predražený obyčajný cukor!
Potom existuje vanilínovy cukor, ktorý obsahuje umelo vyrábaný vanilín, toho tam je viac a cukor stojí menej. Ten by mal obsahovať minimálne 2,5 mg vanilínu na gram cukru. Väčšina to dosiahla.
Uvádzam niektoré cukry, ktoré viem, že ich predávajú aj na Slovensku, lebo niektoré, ktore sa predávajú v ČR, sa tu nemusia. Ceny sú v českých korunách, ale to len aby ste mali predstavu.

Vanilkový cukor Dr. Oetker Suverénne najdrahší (812 kč za kg) a suverénne najmenej pravej vanilkovej arómy, až 0,003 miligramu na gram cukru!!!
Organic Tesco Vanilkový cukor 395 kč na kilo, 0,044 mg arómy na gram cukru. Pripomínam, že aby mohol byť cukor označený ako vanilkový, malo by tam byť minimálne 0,24 mg arómy na gram cukru
Vanilínový cukor Dr. Oetker S umelým vanilínom, toho je tam 2,51 mg na gram cukru. Minimálna hranica vanilínu je 2,5 mg na gram cukru. Cena 175 kč za kilo. Najdrahší medzi vanilínovými cukrami spolu s Vitanou.
Vanilínový cukor Castello Z Lidlu, množstvo vanilínu 3,788 mg na gram cukru. Najviac zo všetkých a jedna z najnižších cien. Cena 94 kč za kg.
Vanilínový cukor RUF Už som ho párkrát kúpila, len neviem kde, predpokladám, že v Kauflande. 2,702 mg vanilínu na gram cukru. 136 kč za kg.
Stilla dolce Vanilínový cukor Žiaľ nenašla som obrázok, tak dávam obrázok od nich prášku do pečiva. Druhý najlepší pomer cena/aróma. 3,255 mg vanilínu na gram cukru. 99 kč za kilogram.
Vanilínový cukor Tesco Vanilín 0.732 mg na gram cukru. Umelej arómy by malo byť 2,5 mg na gram cukru. Cena 150 kč na kg.
Tesco value Vanilínový cukor Nenašla som obrázok, ale asi viete aký je taký biely s pruhmi. 0,741 mg vanilínu na gram cukru. Malo by byť minimálne 2,5 mg na gram. 65 kč za kilogram.
Vitana Vanilínový cukor 2,592 mg vanilínu na gram cukru. Cena 175 kč za kilogram. Najdrahší medzi vanilínovými cukrami spolu s Dr. Oetker.