celozrnná parená knedľa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200g celozrnnej hladkej muky, 200 g polohrubej muky, 200 ml mlieka, 1/2 kocky drozdia, 1 a 1/2 lyzicky soli, vajce, 2 lyzice oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto som dala vyhnietit do pekarne na program priprava ale kto nema da sa i rucne. Zarobit kvasok a potom pridat suche i mokre prisady a premiesat. Po vykysnuti (1h) premiestnit na pomucenu dosku, rozdelit na 2 casti a kazdu vyformovat do tvaru knedle( bez valceka nic nevalkat). Mne sa velmi dobre pracovalo s cestom. Nechat 30 min nakysnut pod utierkou . Parila som na utierke natiahnutej na velky hrniec na spodok som dala vodu, prikrila dalsim velkym hrncom.(tak ako si pamatam ako to robi moja mama) Ked voda vrie cesto opatrne prelozime na utierku na paru a zakrime hrncom. Parila som 23 min. Pre istotu som ju po dopareni prerezala nitkou bola v strede akurat. Potom som ich este poolejovala. Vobec sa na utierku neprilepili, boli fajn nadychane . Bola to moja prva a nie posledna knedla. Mame radi celozrnne veci a velmi nam chutila. Vysli 2 stredne knedle z cesta.