Torta s koníkom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 2 x biela piškóta z 3 vajec = 2 x (3 vajcia, 75 g kryštálového cukru, 90 g polohrubej múky, 1 polievková lyžica olej, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 lyžička Solamyl) ********** 1 piškóta zo 4 vajec (4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 1 polievková lyžica olej, 120 g polohrubej múky, 5 g Solamyl, 6 g prášku do pečiva) ********** Šľahačkovo-vanilková plnka: 1 zlatý klas, 400 ml mlieka, 2 vanilkové cukry, 400 ml šľahačková smotana (rastlinná), 100 g práškový cukor ********** Do plnky: 2 x malý mandarínkový kompót, 3 banány ********** Vanilková (maslová) plnka na potretie bokov a vrchu pod kokos a čokoládu a na zdobenie: 500 ml mlieka, 1 zlatý klas, 120 g kryštálového cukru, 2 vanilkový cukor, 250 g masla ********** Na vrch: kokos, K2 na koníka a srdiečka, ozdobné perličky, 100 g bielej čokolády, 20 g Cera

POSTUP PŘÍPRAVY

Plech s rozmermi 36x26 cm.

Upečieme 2 x korpus z 3 vajec a 1 korpus zo 4 vajec na plechu s rozmermi 36x26 cm (18O stupňov cca 10 minút). Upečené korpusy necháme vychladnúť. Príprava plnky: Z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Vychladnutý puding rozdelíme na dve rovnaké polovice. V miske si vyšľaháme polovicu šľahačkovej smotany skoro do tuha a pridáme polovicu práškového cukru. Do polovice pudingu začneme pomaly zamiešavať šľahačku. Rovnako pripravíme šľahačkovo-vanilkovú plnku aj z druhej polovice šľahačkovej smotany, práškového cukru a druhej polovice odobratého uvareného pudingu. Vychladnuté korpusy plníme pripravenou šľahačkovo-vanilkovou plnkou a ovocím.
Plníme nasledovne: cesto zo 4 vajec, 2/3 z prvej polovice šľahačkovo-vanilkovej plnky, posypeme mandarínkami pokrájanými na menšie kúsky a potrieme zvyšnou plnkou z prvej polovice, položíme plát cesta z 3 vajec a popritláčame.
Plát cesta z 3 potrieme 2/3 z druhej polovice šľahačkovo-vanilkovej plnky, poukladáme banány nakrájané na kolieska a pomedzi to môžeme posypať zvyšné mandarínky pokrájané na menšie kúsky, potrieme zvyšnou šľahačkovo-vanilkovou plnkou, priložíme tretí plát cesta a popritláčame.
Položení tretí plát cesta a popritláčané.
Vanilková (maslová) plnka: Z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding a dáme ho vychladnúť do studenej vody. V druhej miske rozmiešame maslo a pomaly do neho zapracujeme vychladnutý puding. Celú tortu potrieme polovicou vanilkového (maslového) krému a dáme stuhnúť do chladničky.
Vrch vychladnutej tortu zalejeme roztopenou bielou čokoládou. Boky potrieme polovicou zo zvyšnej vanilkovej (maslovej) plnky a posypeme kokosom, polovicu si ešte necháme na zdobenie. Necháme stuhnúť čokoládu a na vrch položíme koníka, ktorého sme si pripravili z K2 zafarbenej kakaom na hnedo. Dozdobíme zvyšnou vanilkovou (maslovou) plnkou a ozdobnými perličkami. Na vrch položíme srdiečka a zapichneme sviečky. Kým tortu zdobíme máme ju podloženú pásmi papiera, ktoré potom vytiahneme a ostane nám čistý podnos pod tortou.
A takto to nakoniec vyzeralo v reze (ja som dávala aj tenučkú vrstvu lekváru pod plnku, lebo som sa bála, že sa bude plnka oddeľovať. Ale teraz už viem, že pod túto plnku nie je lekvár nevyhnutný. Ale pre chuť nie je ani na škodu.).