Citrónový cheesecake...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Aj keď tu už takýto koláčik je /skopírovaný nielen text, ale aj obrázok z knižky, z ktorej pochádza a ja ju mám tiež/, predsa len nahodím recept aj s mojimi malými obmenami - vychytávkami /snáď sa nikto neurazí a možno niekomu poslúžia ako pomôcka/. ♠♠♠ Tento koláčik je absolútne dokonalý hlavne v lete, pretože je dokonale osviežujúci, ale kto má rád svieže múčniky, vychutná si ho v každom období. ♠♠♠ Budeme potrebovať 250g maslových sušienok /ja tu dopíšem, že môžu byť akékoľvek sušienky, ktoré máme radi, nielen maslové. Mne sa najlepšie osvedčili zázvorníky, ktoré som skúsila piecť len raz, ale keďže ani po 4 mesiacoch nezmäkli, tak našli využitie takto... a odvtedy si do sušienkového základu primiešam aj trochu mletého alebo čerstvo nastrúhaného zázvoru, dodáva ten správny korenistý "tón"/, 125 g mierne zohriateho masla /v pôvodnom recepte sa spomína mierne slané maslo, ale keďže u nás sa také nepredáva ja pridávam medzi prsty štipku soli/. ♠♠♠ Na krém potrebujeme: 750g tučného tvarohu /mne koláčik pripadá dosť kyslý a tak som trochu experimentovala a v rôznych pomeroch som tvaroh kombinovala aj s Ricottou, doma robenou Lučinou alebo neochuteným "nátierkovým" maslom - úspech mal vždy/, 150g kryštálového cukru /pôvodne sa píše 115g a ja som najskôr pôvodnú receptúru dodržala, ale tá chuť vyvolala neskutočnú grimasu na tvárach ochutnávačov a ja som koláčik musela dodatočne posypať práškovým cukrom, takže tých 150g je akurát/, šťava z jedného citróna /pôvodne má ísť 100ml, mne sa podarilo získať len 50 ml z jedného citróna a bohate postačilo/, 3 vajcia ♠♠♠ POLEVA: 100g práškového cukru, 200ml kondezovaného nesladeného mlieka /malo by ísť 210 ml, ale keďže nemám takú presnú odmerku, v pohode postačí aj 200ml/, nastruhaná kôra z jedného dobre umytého citróna a šťava z 1 citróna.

POSTUP PŘÍPRAVY

Používam tortu na koláčik - má priemer 26 cm a je akurát. Formu pred použitím dobre vymastím. Sušienky /alebo najčastejšie zázvorníky/ zomeliem najemno, maslo v mikrovlnke zohrejem, prisolím štipkou soli a vylejem k sušienkam. Pokiaľ som nepoužila "pravé" zázvorníky, šupnem trošku zázvoru pre chuť, premiesim a vysypem do vymastenej formy. Riadne lyžicou utlačím. Na 30 minút dám formu do chladničky a potom si pripravím krém, ktorý pripravujem takto: Vajcia s cukrom ušľahám /znovu sa nedržím pôvodnej receptúry, kde sa najskôr má ušľahať tvaroh s cukrom a postupne pridávať vajcia, ale...keď sa tvaroh s cukrom pridlho šľahá, začne tvaroh uvoľňovať tekutinu a zredne - to práve pri tomto koláčiku nechceme/, potom prihodím tvaroh /ktorý čiastočne nahrádzam ako som vyššie písala Lučinou, Ricottou a pod./, krátko premiešam a vylejem na pripravené sušienky. Pečiem na 180 °C /ešte sa mi nepodarilo nastaviť rúru na pôvodných 179 °C :-) /. Pečiem na strednej priečke 1 hodinu. Potom koláčik nechám vychladnúť na izbovú teplotu a hneď nalejem polevu /v pôvodnom recepte sa poleva mala liať až po vychladnutí, ale keď som to tak prvý krát spravila, stiekla dolu a nebolo to ono. Takto chladne spolu s koláčikom a pekne s ním splynie/. ♠♠♠ Do misky nalejem kondezované nesladené mlieko, prisypem práškový cukor a prihodím citrónovú kôru, krátko prešľahám a a počas šľahania prilievam aj citrónovú šťavu, poleva krásne zhustne. Potom koláčik dám do chladničky aspoň na 12 hodín /nie na 3 ako by podľa knihy mal byť/, ale čím dlhšie sa chladí, tým lepšie sa chute rozvinú. Pred podávaním jemne poprášime práškovým cukrom.