♥Cookies z ovsených vločiek s brusnicami♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tento typ sušienok mám veľmi rada, pretože do prípravy sa môžu zapojiť aj deti a vydržia veľmi dlho, takže keď je chuť na maškrtenie, tak sú vždy pekne po ruke. Mne vyšlo 36 kúskov... 200g masla alebo Hery, 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek, 2 vajcia, 1/2 šálky kryštálového cukru /alebo hnedého/, 2 PL medu, 1 vanilkový cukor /najlepšie použiť pravý/, 1 1/2 šálky hladkej múky /ale môže byť aj zdravšia alternatíva - celozrnná, špaldová a pod./, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL kypriaceho prášku, 1/4 ČL soli za hrsť sušených brusníc /ale môžeme nahradiť aj hrozienkami/...

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkovom postupe

Maslo si na rozpustíme na panvici na miernom plameni, prisypeme vločky a za stáleho miešania opražíme do zlatova...necháme vychladnúť.
Vajcia s kryštálovým /alebo hnedým/ cukrom a vanilkovým cukrom ušľaháme do peny, primiešame med, prešľaháme a prisypeme opražené vločky...premiešame.
Múku zmiešame s kypriacim práškom, sódou bikarbónou a soľou...
Múku primiešame k vločkovej zmesi...
Nakoniec primiešame sušené brusnice...
Začneme na plech klásť kôpky...ako pomôcka, aby boli rovnaké môže poslúžiť naberačka na zmrzlinu.
...ale môžeme ich robiť len tak "od oka".
Pripravíme si dve misky...do jednej nalejeme trocha oleja alebo rozpusteného masla a do druhej hnedý cukor /kto nemá po ruke, môže použiť aj kryštálový/.
Dno čistého pohára namočíme do oleja, necháme stiecť, namočíme do misky s cukrom a roztlačíme povrch sušienky. Postup pri každej sušienke zopakujeme. Pečieme na 180 °C 10 minút. Na povrchu majú byť chrumkavé a vo vnútri vláčne. Po vychladnutí uložíme do vhodnej nádoby.