Rezy s mascarpone



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 3 vajcia, 90 g kryštálového cukru, 3 lyžičky olej, 20 g kakaa, 80 g polohrubej múky, 5 g Solamylu, 6 g prášku do pečiva ********** Plnka: 150 ml rastlinnej šľahačky, 1 vanilkový cukor, 50 g práškového cukru, 250 g mascarpone ********** Na potretie: ríbezľový (alebo iný kyslastý) lekvár ********** Na vrch: strúhaná horká čokoláda, orieškový krokant (alebo iba sekané orechy), rozriedený lekvár

POSTUP PŘÍPRAVY

Tortová forma s priemerom 26 cm.

Bielka vyšľaháme do tuha. Postupne zapracujeme kryštálový cukor, potom po jednom pridáme žĺtka a keď je už vajíčková hmota dobre vymiešaná pridáme aj 3 lyžičky oleja. V druhej miske si zmiešame múku, solamyl, kakao a prášok do pečiva a túto zmes už len pomaly preosievame a ručne primiešavame do vajíčkovej hmoty.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (s priemerom 26 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút (najprv pečieme na strednej mriežke (cca 15 min.), potom zložíme o jednu nižšie). Po upečení necháme vo forme trochu vychladnúť, potom vyklopíme a necháme vychladnúť celkom.
Upečený korpus prevrátime tak, aby sme mali na vrchu spodnú stranu korpusu (tá je stále pekná rovná a väčšinou na nej nie je šupka). Túto stranu korpusu natrieme vrstvou ríbezľového lekváru (alebo iným kyslým lekvárom) a necháme chvíľu vsiaknuť. Zatiaľ si pripravíme mascarpone plnku.
Mascarpone zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom.
V druhej miske si vyšľaháme šľahačku. Potom pomaly primiešame mascarpone s cukrom.
Na lekvárovú vrstvu nanesieme mascarpone plnku a trochou plnky potrieme aj boky. Na vrch nasypeme strúhanú horkú čokoládu, orieškový krokant (alebo nasekané oriešky) a pokvapkáme tekutým lekvárom (Môžete použiť aj ovocný toping. Ja dávam lekvár na pár sekúnd do mirkovlnky a keď sa neroztopí na požadovanú tekutosť, tak tam pridám trošku rumu alebo vody.).
Dáme stuhnúť do chladničky. Potom už len krájame na rezy.