Cookies



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

125g masla, 1 a pol pohára práškového cukru (pohár mám z IKEA kuk do obrázkového postupu aký, cca 200ml), 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, 2 a štvrť pohára polohrubej múky, štipka soli, 1 malá lyžička sódy bikarbóny alebo pol prášku do pečiva. Na dochutenie 1 pohár nasekaných orechov, 2 čokolády (nakrájané na maličké kúsky, skúšala som aj nastrúhanú ale nebolo to ono, lepšie sú s nakrájanou), hrozienka (tie ako úplne prvé zalejem v miske horúcou vodou, kým sa ostatné pomieša sú akurát).
Postup v obrázkovom postupe.

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže som ich robila deťom na karneval tak to pridávam do detských jedál, zjedli sa veľmi rýchlo :)

Toto sú ingrediencie. Hrozienka už sú zaliate horúcou vodou a čokoláda nasekaná na kúsky.
A zabudla som odfotiť aj orechy :)
Maslo, cukor, vanilkový cukor a vajíčka vymiešaj. Môžeš ručne ale ja to fúknem do mixéra. Najprv maslo s cukrom na chvíľku, nemusí to byť perfektne vyšľahané, stačí trochu pomiešať a potom vajíčka.
Potom pridaj múku so sódou bikarbónou a štipkou soli. Tiež netreba dlho miešať.
Teraz pridaj orechy, hrozienka a čokoládu. Všetko podľa chuti. Ak niekto nemá rád hrozienka, nemusia sa dať, robila som aj bez toho a koláčiky boli chutné aj keď hrozienka im dodajú šťavu.
Ak sa čokoláda primieša v mixéri, tak sa koláčiky sfarbia do čokoládova. Ak čokoládu primiešaš ručne, zostanú bledé s kúskami čokolády.
Na malú lyžičku si naber trochu cesta a druhou malou lyžičkou to z nej zoškrabni na plech s papierom na pečenie = čisté ruky :) Kôpky rob radšej ďalej od seba a stačí naozaj malou lyžičkou, v rúre sa teplom roztečú na placku, ktorá je skoro raz tak veľká, čiže z 3cm kôpky je 6cm koláčik. Tu treba rátať, že ak spravíš medzi nimi medzeru iba 3cm tak sa budú dotýkať ale po vychladnutí idú ľahko od seba oddeliť. Hlavné je aby sa úplne nezliali :)
Pečú sa cca 15min na 180 stupňov. Keď ich vyberieš z rúry tak za horúca sú ešte mäkké, po vychladnutí stuhnú. Tu sú pripravené pre maškrtníkov.

Môžeš ich urobiť s hocijakými kúskami sušeného alebo aj čerstvého ovocia, napr. čerešňové bez čokolády.
Z jednej dávky je ich...hm, dosť, nerátala som, ak niekto zráta tak dajte vedieť.
A takto vyzeraju keď sa čokoláda primieša ručne a nie v mixéri.