Voňavé kuriatko pečené na zemiakoch...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Veľmi jednoduchý a rýchly receptík /máte jedlo aj s prílohou naraz pripravené/, ktorý zvládne aj začiatočník. Viem to, pretože som počas choroby poverila manžela, aby ho pripravil /a jeho repertoár vo varení je obmedzený na tri jedlá/. Navyše príprava surovín trvá najviac polhodinku a keď sa dá piecť, môžete naň na chvíľu zabudnúť - netreba ho podlievať, ani miešať. ♠♠♠♠♠ Potrebujeme kura - je jedno aké veľké, postačia aj časti kuriatka /ja som teraz mala len stehná horné aj dolné, ale robila som aj s krídelkami alebo dolnými stehienkami/, zemiaky -tiež množstvo upravíme podľa počtu stravníkov, troška oleja, 1-2 cibule, 4-6 strúčikov cesnaku, soľ, drvená rasca /môže byť aj celá, ale naši ju nemajú radi/, a koreniny podľa chuti a toho čo máme doma: mletá červená paprika, vegeta, kari korenie, mleté čierne korenie... alebo skrátka len korenie na grilovanie alebo pečené kura.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky očistíme, cibuľu aj cesnak olúpeme, kuriatko umyjeme a naporcírujeme.Plech potrieme olejom, cibuľu pokrájame na plátky a polovicu rozsypeme na plech, zemiaky pokrájame na 1/4 a rozprestrieme na plech, cesnak pokrájame na plátky a spolu so zvyšnou cibuľou nimi posypeme zemiaky. Osolíme, posypeme rascou. Kuriatko dáme do misky, posypeme soľou, vegetou, koreninami podľa chuti a toho, čo máme doma a rukami dobre premiešame, aby koreniny dôkladne kuriatko obalili. Potom kúsky kuraťa rozprestrieme na zemiaky a dáme piecť na 200°C na 3/4 hodinku. Netreba nič miešať, nič podlievať. Po uplynutí doby máme hotovo - mäsko sa krásne oddeľuje od kosti, zemiaky nasali všetky chute a vône... Len treba pamätať na dostatočné množstvo, pretože u nás si každý pýta dupľu...

takto to je po upečení na pekáči...
a ešte jedna porcia...