Orechový tarte tatin s balzamicovými hruškami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g masla + 25 g na karamel, 3 PL trstinového cukru + 2 PL na karamel, 2 vajíčka, 2 PL mlieka, 100 g orechov ,100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 3 väčšie hrušky, štipka škorice, 1 PL balzamicového octu, jogurt na podávanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
Najskôr si pripravíme hrušky s karamelom. V hrnci roztopíme 25 g masla s 2 PL trstinového cukru. Ak sa nám už začne tvoriť karamel, pridáme ošúpané, na väčšie kúsky nakrájané hrušky a v tejto, božsky voňavej, zmesi necháme hrušky skoro do mäkka podusiť. Pridáme škoricu a polievkovú lyžicu balzamicového octu. Toho octu sa nemusíte obávať, krásne zvýrazní chuť ovocia. Odstavíme z ohňa a necháme hrušky vychladnúť.
Na cesto vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne pridáme do maslovej hmoty po jednom vajíčka, ktoré miešame, až kým sa nám celá hmota nespojí. Potom pridáme 2 PL mlieka a nakoniec primiešame múku premiešanú s orechmi a práškom do pečiva.
Cesto rozotrieme do maslom vymazanej a múkou vysypanej nižšej formy a navrch poukladáme hrušky aj so šťavou, ktorú nám hrušky pustili. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C približne 20 - 25 min. Najlepší je ešte vlažný, podávaný s lyžicou jogurtu.
Dúfam, že Vám bude koláčik chutiť, tak ako mne :-) Dobrú chuť!