Francúzska cibulačka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vývar (najlepšie slepačí, ale dávam aj zeleninový), na dve porcie 4 veľké cibule pokrájané na mesiačiky, tymián, biely vínny ocot, dobré biele víno, maslo, olej, soľ, korenie, bageta, syr (ementál, parmezán, comté)

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaríme si vývar. Cibuľu osmažíme na oleji a na masle. Smažíme veľmi dlho, kým nebude zlatá a mazľavá. Zároveň skaramelizuje. Čím tenšie mesiačiky nakrájate, tým rýchlejšie to bude. ak je hotová, pridame tymián, trošku octu (asi tak lyžica) a miešame kým sa ocot odparí. Pridáme biele víno 1-2 dcl (kvalitné, ovplyvní to chuť cibulačky) a necháme znovu zredukovať. Už len pridáme vývar, dochutíme soľou, korením a hotovo. Aby sa polievka lepšie jedla, bagetu som nakrájala na menšie kúsky, vhodila do naservírovanej polievky, zasypala syrom a dala zapiecť. Prípadne môžte šikmo nakrájať bagetu, na plechu zasypať syrom a dať zapekať.