Lahodná zemiaková krémová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na 4 porcie: 600 g zemiaky, 2 ks jablko, 1 ks cibuľa, 30 g maslo, 3 PL koňak, 1 KL vegeta, 1 liter zeleninový vývar, 200 ml smotana na šľahanie (alebo na varenie, príp. plnotučné mlieko - ja som dala smotanu na varenie, ale len cca 0,5 - 1 dl), 30 g čierne olivy, 30 g sušené paradajky, 150 g slanina, soľ, celé zelené korenie cca 5-6 guľôčok (myslím si, že rovnakú službu urobí aj čerstvo mleté čierne alebo farebné korenie)

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak na túto polievočku som sa chystala veeeeľmi dlho, pretože som sa obávala kombinácie cibule, jablka, koňaku, olív a sušených paradajok - ale úplne zbytočne, chute dokonale ladili a určite ju budem variť častejšie ... taaakže ideme na to : ... cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a opečieme do sklovita na masle ... zemiaky aj jablká očistíme a nakrájame na kocky a pridáme k cibuli, opečieme a podlejeme koňakom ... pridáme rozdrvené zrniečka zeleného korenia ... všetko podlejeme vývarom (stačí aj z kocky), dochutíme soľou a varíme do zmäknutia asi 20 minút ... uvarenú polievku rozmixujeme, zjemníme smotanoualebo mliekom a krátko povaríme. Olivy, sušené paradajky a slaninu nakrájame na kúsky a opečieme nasucho na panvici. Polievku rozdelíme do tanierov alebo misiek, posypeme zmesou opečenej slaniny, olív a paradajok a hneď podávame.... naposledy som skúšala s vývarom z údeného mäska a veru tiež to bola dobrota ,-)