Špaldový makovo-orechový kvet :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

550g špaldovej múky ( príp.hladkej), 2,5 dcl mlieka, 0,5 dcl letnej vody, cca 40g droždia, 5 PL cukru (ja som použila práškový), 50g masla, 2 žĺtka, trošku soli........na makovú plnku: cca 150g mletého maku, vanilkový cukor,práškový cukor - podľa chuti,a zaliate troškou horúceho mlieka.Orechová plnka: cca 150g orechov, cukor podľa chuti a horúce mlieko.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ponúkam recept na veľmi zaujímavý a krásny koláč.Možno vyzerá náročne,ale netreba sa báť a budete milo prekvapení,aké to bolo nakoniec jednoduché.

Do letného mliečka si dáme trošku cukru a kvasnice.Necháme kvások vzísť a medzitým si pripravíme do misy: preosiatu múku, cukor, soľ - premiešame.Pridáme rozpustené maslo,žĺtky,trochu teplej vody a hotový kvások.Varechou cesto spojíme.Ja som sa potom varechou netrápila,ale poriadne ručne vymiesila.Cesto je hutnejšie,ak sa Vá to bude zdáť veľa,tak si prilejte hneď viac mlieka.Dáme vykysnúť do tepla na 1 hod.

Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si náplne klasicky ako do závinov.Po vykysnutí cesto rozdelíme na tri časti - dve rovnaké,jednu trošku väčšiu.S cestom sa výborne pracuje.Na pracovnej doske časť cesta vyvaľkáme do kruhu.Preniesieme na plech s peč.papierom, a rovnomerne rozložíme makovú plnku.Potom vygúľame ďalší kruh, preniesieme na makovú plnku a na cesto rozotrieme orechovú nápľň.Opäť vygúľame kruh, avšak málinko väčší ako tie predchádzajúce.Položíme na orechovú náplň a snažíme sa cesto pozastrkovať pod koláč,aby nám náplň nevytiekla. Takže to vyzerá takto:cesto, maková náplň, cesto,orechová nápľň a cesto.

Potom si naznačíme malý kruh v strede. Z toho kruhu urobíme nožom rezy - ja som ich mala 12.Každú časť vezmeme do ruky a dvakrát zatočíme.Ak sa vám dá,môžete i trikrát.Zatočíme všetky časti, upravíme do kruhu a necháme ešte cca 20 min. podkysnúť.Potom potrieme maslom,alebo vajkom a do stredu si dáme posekané orechy. Pečieme na 180 *C cca 20 - 25 min.Záleží od Vašej rúry, proste do zlatohneda :-)

Prajem dobrú chuť a radosť z podareného koláčika :-)

zamiešame cesto
cesto pred kysnutím
cesto po vykysnutí
cesto rozgúľame do kruhu
pridáme makovú náplň
na makovú náplň dáme cesto a potom orechovú náplň
a opäť cesto, trošku väčšie,aby sme ho mohli podstrčiť pod koláč
takto
potom si naznačíme stred a rezy
a potom každú časť v ruke dvakrát zatočime
a máme hotovo
necháme podkysnúť,potom potrieme maslom,alebo vajíčkom a stred vysypeme orechami
upečený koláčik, už sa len tešíme ako sa nám to krásne podarilo