Bezlepková vianočka príp. mazanec



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

275-300 g bezlepková múka (ideálne Schär) 3 ks zemiakov (váha za surova 50g, po uvarení cca 150-160 g) 125 g polotučný tvaroh (použila som hrudkovitý) 75 g maslo 75 g pomletý kryštálový cukor 3 ks vajcia (veľkosť M, 2ks do cesta, 1ks na potretie) 35 g mandle 1 PL rumu 1/2 balíčka vanilkového cukru 35 g hrozienok 25 ml mlieka 1 prášok do pečiva (PDP) 1 čajová lyžička Psyllium (indická vláknina pre udržanie vlhkosti) citrónová kôra nmandľové lupienky

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento receptík bol pôvodne zamýšľaný ako "test", či sa vianočka podarí. Použité množstvá však boli postačujúce na menšiu vianočku, ktorá sa akurát zmestila na môj plech. Kto potrebuje, môže si množstvá zdvojnásobiť alebo inak prispôsobiť :-)

S cestom sa pracovalo veľmi dobre a pôvodne som ani neverila, že sa bude dať vianočka zapliesť. Nakoniec to však bola pohodička, príprava trvala naozaj krátko, s cestom pracovalo perfektne a výsledok milo prekvapil...

Všetky suroviny si vopred pripravíme a necháme ohriať na izbovú teplotu. Hrozienka opláchneme vodou, zalejeme rumom, necháme postáť. Zemiaky uvaríme v šupke.

Tvaroh v receptoch na tvarohovú vianočku používajú väčšinou mäkký, ja som však mala len mäkký nízkotučný a ten je chuťovo nevyhovujúci. Preto som použila klasický polotučný hrudkovitý. Ak sa rozhodnete použiť mäkký tvaroh, zrejme bude treba trochu upraviť množstvo múky podľa konzistencie cesta...

1/ V miske zmiešame tvaroh, zmäknuté maslo, cukor, 2 vajíčka, vanilkový cukor, mlieko. Ja som to zľahka vymiešala mixérom. Nakoniec pridáme posekané mandle, postrúhanú citrónovú kôru a hrozienka s rumom.

2/ zmiešame múku s PDP, pridáme 1 ČL Psyllia a vsypeme k pripravene hmote. Pridáme najemno postrúhané zemiaky a vypracujeme cesto. Ak cesto príliš lepí, prisypeme múku. Výsledné cesto by nemalo lepiť, dobre sa s ním pracuje. Neprisypávala by som priveľa múky, inak bude cesto tuhé. Konzistenciou by malo byť nelepivé, avšak mäkké. Nie je samozrejme tak pružné ako klasické cesto s lepkom.

3/ ruky si naolejujeme a a na silikónovej podložke vyformujeme valček, ktorý rozdelíme na 5 častí (prameňov). Každú časť rukami vytvarujeme do prameňa a zapletieme vianočku :-)

4/ Pletenie z 5 prameňov je veľmi jednoduché. Kvôli krehkosti cesta som plietla už priamo na plechu. Postup: uložíme vedľa seba všetkých 5 prameňov (3 a 2 pramene) a na jednom konci všetky zlepíme. Vonkajší prameň z 3 prameňov preložíme dovnútra k 2 prameňom. Teraz z opačnej strany, kde sú teraz 3 pramene, vezmeme vonkajší prameň a opäť preložíme dovnútra. Takto postupujeme až zapletieme celú vianočku. Na konci pramene opäť zlepíme (stlačíme).

5/ Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme pri 180°C 30 min, potom znížime na 160°C a dopekáme 20-30 min. Ja som počas pečenia vložila do rúry ešte kastrólik s vodou, aby cesto pri pečení tak nevysychalo.

Po pečení som vianočku prikryla alobalom a utierkou, aby si zachovala čo najviac vlhkosti. Ihneď po upečení bola vianočná vynikajúca. Pre zachovanie vlhkosti a kvality ihneď po vychladnutí odporúčam aspoň časť vianočky zamraziť (ak nepadne za obeť ihneď :-). Bohužiaľ zatiaľ sa mi nepodarilo upiecť nič bezlepkové, čo by bolo vynikajúce aj na druhý deň - v prípade vianočky ten druhý deň ešte nemám otestovaný - takže pozorovanie pridám neskôr :-))

Dobrú chuť a snáď sa vám vydarí, ako mne.

Marika

Vypracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do valčeka a rozdelíme na 5 častí.
Urobíme 5 prameňov.
Pramene prenesieme na plech, na jednom konci ich zlepíme a rozdelíme v pomere 3:2
Pletieme podľa obrázku t.j. vonkajší prameň zo skupiny 3 prameňov preložíme dovnútra...
Pokračujeme v pletení analogicky t.j. z druhej strany opäť preložíme vonkajší prameň z 3 prameňov dovnútra...
Zapletieme celú vianočku, na konci pramene opäť spojíme. Vianočku potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a upečieme.