Mätový sirup alebo šťava.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

20 výhonkov asi 15cm,10g kyseliny citrónovej,1 vrecko 10gramové konzervačného prípravku s kyselinou sorbovou,2 litre vody,2kg cukru (mne stačilo aj 1,5 kg)

POSTUP PŘÍPRAVY

Bazový sirup je naozaj fantastický,ale vyskúšali ste už mätový.Ten je tiež vynikajúci a osviežujúci.

Mätu vložíme do 5 litrového pohára,pridáme kyselinu citrónovú a konzervačný prípravok.Zalejeme vodou ( 2 l ).Fľašu zavrieme a necháme odstáť 24 hod.na chladnom mieste.Potom scedíme a pridáme 2kg cukru.Riadne pemiešame a plníme do fliaš.

Suroviny na výrobu mätovej šťavy.Chýba mi tam 1 kg cukru,ktoré som bola v Lidli dokúpiť.
Umytú mätu dáme do flaše a pridáme kyselinu citrónovú,
konzervačný prípravok s kyselinou sorbovou ( ja som dala dva kedže tam má ísť 10g )
a zalejeme dvoma litrami vody.
Zaviečkujeme a odložíme na 24 hodín na chladné miesto,ktoré som ja v našom byte márne hľadala:-(
Po odstáti doložím aj koniec receptu.
Po 24 hodinách precedíme,
pridáme cukor (ja som do druhej dávky dala len 1,5 kg a zdá sa mi to lepšie)s dvoma kg to bolo na môj vkus až moc sladké.
Riadne premiešame,
po rozpustení cukru prelejeme do fľiaš.Tolkoto mi vyšlo z jednej dávky cca 3litre.