boršč jednoducho



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

väčší kus hovädzieho mäsa na polievku, cibuľa, mrkva, petržlen, celer, biela kapusta (stačí polovica menšej hlávky), paradajky (môžu byť aj pasírované paradajky), 2 menšie cvikle, bobkový list, nové korenie, soľ... na dochutenie do taniera: trochu kyslej smotany a kôpor

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme veľký hrniec, nabereme do 2/3 vody a s bobkovým listom a novým korením dáme pomaly variť mäso (voda nemá úplne vrieť, má byť len tesne pod bodom varu) ...
Po hodine (príp. aj neskôr), kým sa mäso pomaly varí, očistíme zeleninu a postupne ju prihadzujeme do širokej veľkej panvice na trochu oleja, kde ju s občasným premiešaním pomaly dusíme pod pokrievkou: najprv cibuľu s nakrájanou koreňovou zeleninou, potom pridáme najemno nasekanú kapustu. Nakoniec pridáme cviklu nakrájanú na malé kocky a paradajky, až teraz posolíme a spolu všetko podusíme.
Keď je mäso hotové a zelenina podusená, nasleduje výmena - z hrnca vyberieme mäso aj bobkové listy, do vývaru preložíme všetku podusenú zeleninu, potom mäso nakrájame na kocky a vložíme naspäť do polievky.
Ochutnáme, dosolíme, môžeme pridať aj trošku cukru (podľa chuti paradajok), prípadne aj pár kvapiek citónovej šťavy, a všetko krátko spolu povaríme. Úplne nakoniec pridám trochu mrazenej nasekanej vňaťky (najradšej kôpor). Ak máte kôpor čerstvý, je lepšie ho pridať až nakoniec do taniera do hotovej horúcej polievky.
Podávame s kôpkou kyslej smotany na vrch polievky a s chlebom.

Dobrú chuť!

na zeleninu si pripravte poriadne veľkú hlbokú panvicu, alebo väčší hrniec so širokým dnom, bude je veľa :-)