bezlepkový zemiakový chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g bezl. múky Mix B, 150-180g uvarených pretlačených zemiakov (pribl. 3 zemiaky, môže byť aj menej), 3PL oleja (slnečnicový), 1 vajce, 250ml vody, soľ, na kvások: 1/3 kvasníc Fala, 2KL cukru, deci vlažnej vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Základ receptu je podľa Schäru - Oscarove recepty (potato bread) :-)

- pripravím si kvások (rozmiešam vo väčšom hrnčeku nasucho kvasnice s cukrom kým sa neroztečú, potom dolejem deci vlažnej vody a nechám postáť pribl. 5minút)
- vo veľkej mise zmiešam múku a soľ
- uvarené vychladnuté zemiaky na tanieri dôkladne roztlačím vidličkou, v múke ich rozmiešam - urobím niečo ako "múkovo-zemiakovú mrveničku", prípadné hrudky vidličkou (alebo prstami) rozpučím,
- do zemiakovo múčnej zmesi postupne vmiešam kvások, vajce, olej a za hrnček vody
- vymiesim vláčne cesto - dosypávam podľa potreby - aby bolo cesto jemné, mäkké a kompaktné skoro tak aby sa dalo chytiť do ruky..
- cesto vložím do formy (vyloženej papierom alebo naolejovanej), vrch uhladím a zároveň naolejujem prstami, nechám vykysnúť (pribl. 35min).
-pečiem v dobre vyhriatej rúre (mám plynovú, takže vždy najprv nastavím trochu viac a keď vložím cesto tak ju stiahnem) pri 180-190´C asi 50min, nakoniec ešte asi 5-10min pri 220´C aby bola kôrka zlatavá.

Hotový nechám zchladnúť na mriežke, vychladnutý naporcujem do mrazničky a časť zabalím do čistého sáčku do chlebníka..

Dobrú chuť!

tip:
- zemiaky používam najradšej nové, dôkladne roztlačené, približne jednu menšiu porciu, alebo kľudne aj menej - určite by ich nemalo byť viac ako polovica hmotnosti múky

- môžete použiť aj vodu z varených zemiakov (iba čerstvú, ešte vlažnú), potom múku do cesta soľte minimálne