francúzske zemiaky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2kg zemiakov (pevnejšie, teda najlepšie typ A prípadne B, iba nové), 5 vajec (z toho 3 uvariť na tvrdo), 2 nožičky klobásy (záleží na chuti, ja dávam iba jednu asi tak 150g), soľ, č.korenie, trocha oleja, cca 1dl mlieka, 250ml smotana (sladká 33%)..

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Očistiť zemiaky, nakrájať na kolieska (nie hrubé), zatiaľ uvariť 3 vajcia na tvrdo, klobásu očistiť a nakrájať na cca 0,5cm krúžky...
2. Rozotrieť trochu oleja (2PL) do väčšieho pekáča, rozložiť časť nakrájaných zemiakov, osoliť, okoreniť, na to vrstva nakrájaného uvareného vajíčka + klobása, daľšia vrstva (zemiaky, soľ, korenie, vajíčko, klobása), ... posledná vrstva už len zemiaky, opäť trošku poolejovať a nakoniec poprelievať mliekom (stačí tak 1dcl, netreba viac - chutili by ako varené a nie ako pečené).
3. Piecť prikryté na strednom plechu (pri 200-210´C) asi tak trištvrte hodinu (podľa veľkosti pekáča a zemiakov - keď už začnú správne voňať a na kraji pekáča práve začínajú chytať farbu). Po tomto čase poprelivame zemiaky sladkou smotanou v ktorej sme rozmiešali 2 surové vajcia a necháme ešte zapiecť (pribl. 20-25 min, dovtedy by mali chytiť správnu farbu už aj zvrchu).

Dobrú chuť!