bezlepková pizza



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7-8kopcovitých PL múky MixB (asi 250g múky), 1/4 kvasníc Fala, pohár vlažnej vody (2dcl), 1+2 PL olivového oleja, 1KL cukru, 1KL soli, na obloženie podľa chuti - pretlak, zelenina, oregano, cesnak, syr a pod...

POSTUP PŘÍPRAVY

veľmi jednoducho - do časti vlažnej vody (1dcl) si pripravíme z cukru a kvasníc kvások, kým sa zapení nachystáme si vo väčšej mise múku a soľ (nedajte všetku múku naraz, ale asi 2-3PL múky si nechajte bokom na domiesenie), kvások prilejeme do múky, pridáme za lyžicu olivového oleja a zvyšnú vodu - jemne miešame - nakoniec rukami vymiesime vláčne mäkké cesto.
Cesto rozvaľkáme - jemne ho pritom podsypávame múkou, okraje pevne zrolujeme aby šťava nevytekala, a necháme chvíľu nakysnúť (15-20min).
Potom rozotrieme na cesto asi 2PL olivového oleja (dôkladne hlavne na okraje) a obložíme podľa chuti (napríklad: pretlak, tuniak, tymián, cibuľa a samozrejme strúhaný syr ).
Vložíme do dobre vyhriatej rúry, pečieme najprv prudšie pri 220-230´C, po asi 5 minútach stiahneme na 180-185´C a dopečieme do zlatohneda (asi 25-30min).

zopár tipov:
- cesto nerobte veľmi tuhé - bolo by tuhé aj po upečení, potrebuje vlhkosť aby vedelo kúsok nakysnúť,
- cesto nechajte kysnúť už rozvaľkané (na rozdiel od lepkového - bzl. cesto druhýkrát kysnúť nechce)
- okraje si pred pečením naolejujte aby nevyschli ale boli akurát chrumkavé,
- paradajkový pretlak je na pizzu lepší ako kečup
- ak máte veľmi radi syr, môžete okraje cesta zarolovať okolo odkrojených kúskov syra (okolo tenkých syrových "paličiek"), okraj pizze bude šťavnatejší a plnený syrom..