Paradajková omáčka s fašírkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*Fašírky: balíček mletého mäsa (cca 800 g), 2 rožky, ½ litra mlieka, 1 vajíčko, 2 lyžice ovsených vločiek, soľ, čierne mleté korenie, štipka zázvoru (nemusí byť), strúhanka* *Omáčka: 1 paradajkový pretlak /používam z LIDL 140 g/, 2 bobkové listy, 1celé nové korenie, 3 celé čierne korenie, soľ, cukor, múka, voda*

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže plnenú papriku, ani mäsové guľky s ryžou moji papkáči neľúbia, zvyknem okrem vareného hovädzieho mäska pripraviť k paradajkovej omáčke tieto fašírky. Bez cibule a cesnaku.

rožky nakrájam, zalejem pol litrom horúceho mlieka, nechám rozmočiť
do mletého mäsa pridám vajíčko, rozmočené rožky aj s mliekom, osolím, okorením, premiešam
pridám dve navŕšené lyžice ovsených výberových vločiek
premiešam, dosypem asi 5-6 lyžíc strúhanky podľa potreby, aby hmota nebola veľmi tuhá. Podľa potreby dosoliť. Vložím do chladničky aspoň na pol hodinku.
Urobím zápražku z 1 lyžice múky na oleji
pridám pretlak, premiešam, zalejem asi 1,3 l vody
pridám bobkový list, nové a celé čierne korenie, soľ, cukor /asi 4 zarovnané lyžice/, občas premiešam a nechám zovrieť, povarím ešte 10-15 min. na miernom ohni. Vylejem zátrepku (z 1 navŕšenej lyžice polohrubej múky a 2 dl vody), dochutím cukrom a soľou podľa potreby a nechám chvíľku prevrieť.
z pripravenej masy (ak sa zdá príliš "riedka", prisypať strúhanku) už môžem tvarovať guľky, ktoré "vyváľam" v strúhanke
rozplacnem v miske v strúhanke a ešte v dlaniach na tenučké placky
Fašírky robím pred vyprážaním tenšie, pretože ešte veľa naberú na objeme. Zvyknem ich ešte po chvíľke jemne pritlačiť lyžicou na panvici.