SALMOREJO - (citaj salmorecho) - andaluzska specialitka.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 strucky cesnaku - 1kg velmi cervenych a dozretych paradajok - 1 mala lyzicka soli (alebo teda podla chuti) - 150g(viac-menej) striedky z bieleho chleba(ja som pouzila bezlepkovy sendvichovy chlieb - nakolko mame v rodine celiaka) - 30g octu (ja davam trosku menej okolo 20g) - 150g oleja panensky olivovy extra..


na ozdobenie - 2 varene vajcia a potom kto moze tak naj je spanielsky jamon na kusocky - alebo potom nejake to udene masko trochu oprazene.

POSTUP PŘÍPRAVY

postup v obrazkoch

pripravime si vsetky prisady
paradajky nechavam chvilku - 2-3min - vo vriacej vode a potom ich osupem - lebo ta koza je potom dost neprijemna v uz hotovom jedle.
do mixera pridame cesnak a paradajky
ostalo mi to potom na nejakych 910g - vsetko - takze tie paradajky + cesnaky + sol - zmixujeme 30sekund na rychlosti5 - to je pre tych co maju termomix, a na inych mixeroch by to mala byt nejaka stredna rychlost. pridame chlieb/striedku +ocot - a znovu zmixujeme 30 sekund na rychlosti 5 a po ukonceni nadstavime 2min - rychlost 10 - cize na inych mixeroch - na maximalnej rychlosti a mozete nechat aj dlhsie aby sa to vsetko dobre zmixovalo.
ked sa skonci program pustime mixer na rychlost 5 a pomaly pridavame tych 150g oleja.
hotove salmorejo prelejeme do vhodnej nadoby a dame do chladnicky - salmorejo sa serviruje chladne - co hlavne v letnych horucich dnoch co nas cakaju pride velmi vhod.
podava sa s pokrajanym vajickom a jamonom - dobru chut.