TRDELNÍKOVÝ KOLÁČ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

múka, mlieko, maslo, vajce, orechy, cukor, soľ, vanilkový cukor, citrónová kôra, škorica

POSTUP PŘÍPRAVY

V pekárničke (program cesto na rezance, 15 minút) som vymiesil pol kila polohrubej múky, 10 deka kryštálového cukru, 3 žĺtka, 3 deci vlažného mlieka, 125 gramovú kocku mäkkého masla, pol kávovej lyžičky soli, balíček vanilkového cukru, lyžičku strúhanej citrónovej kôry, rozmrvil pol kocky droždia (musí sa mrviť, vtedy je čerstvé). Cesto som nechal hodinku vykysnúť v miske-rýchlokyske zabalenej do deky. Z bielkov, ktoré mi zostali som vidličkou vyšľahal poloriedku penu (nie sneh), pridal som 10 deka mletých orechov, 10 deka kryštálového cukru (môže byť aj kockový roztlčený na malé hrudky), lyžicu škorice, balíček vanilkového cukru. Cesto som rozdelil na 2 časti, rozvaľkal a roztiahol na omastený plech, potrel orechovo-cukrovou plnkou (treba ju trochu vidličkou pritlačiť aby sa dostala pod povrch cesta) a piekol vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 10-15 min. Koláč po upečení môžme posypať práškovým cukrom. Tento koláč mali byť pôvodne trdelníky namotané na plechovke od piva obalenej v alobale. Cesto však z plechoviek pri pečení zliezlo, tak manželku napadlo, že druhú časť cesta použijeme na koláč. Výsledok stál za to… :)