CITRONOVY KOLAC



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingrediencie: Kôra z dvoch citrónov 200 g masla (zmäknutého) 200 g práškového cukru 3 vajcia 200 g hladkej múky 1 KL prášku do pečiva Na sirup: šťava z 3 citrónov (záleží od veľkosti citrónov, mala by byť okolo 100 ml) 75 g kryštálového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
Maslo s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou vymiešame dopenista. Pridáme po 1 vajci a zakaždým dobre prešľaháme mixérom. Potom pridávame po malých množstvách múku zmiešanú s práškom do pečiva. Miešame už iba s varechou. Masu vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok vyložíme papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C asi 35 - 40 minút.

Kým sa cesto pečie pripravíme si šťavu z troch citrónov a cukru. Za občasného premiešania povaríme, pokiaľ sa cukor nerozpustí.

Upečené cesto popicháme (ešte teplé) špáradlom po celom koláčiku, (min. 20 vpichov) a polejeme opatrne lyžicou s pripraveným citrónovým sirupom. Necháme postáť cca 10 minút a potom vyberieme z tortovej formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.