Žemľovka s karamelizovanými jabĺkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50g masla°°°7-8 jabĺk /stredne veľkých/, alebo viac menších, menej veľkých :-))°°°180g kryštálového cukru°°°cca 560ml smotany na šľahanie°° toustový chlieb /alebo aj rohlíky, vianočka.../°°°4 žĺtka°°°500g tvarohu /na ochutenie 1 žĺtko, kryštálový a vanilínový cukor/.

POSTUP PŘÍPRAVY

K receptu som prišla na stránke food4fun, takže tam som sa aj inšpirovala, no našla som na nete asi 4 prevedenia žemľovky. Ja som si ho len troošičku upravila tým, že som pridala tvaroh, ktorý by mi tam chýbal a šťavu som využila na poliatie. Je úžasná - myslím tá šťava a celkovo žemľovka. Ostanem pri tejto variante, pretože chutila celej rodine a zmizla rýchlosťou blesku :-).

Pripravíme si stredne veľkú zapekaciu misu, ktorú si vymažeme maslom a uložíme na ňu pečivo. Suché, nie namočené. Ja som mala toustový chlieb. Tie dva úbohé kúsky si nevšímajte, to som látala diery :-)
V panvici si rozpustíme maslo a pridáme ošúpané a na kúsky /mesiačiky/ nakrájané jablka a kryštálový cukor. Trošku si z neho odoberieme. Použijeme ho na záver.
Túto zmes varíme, kým nie sú jabĺčka mäkké a cukor nie je skaramelizovaný.
Tak primiešame smotanu a chvíľku /1-2 minúty/ varíme. Odstavíme z ohňa...
... jabĺka precedíme a šťávu si odložíme. To je asi to najlepšie pri tejto žemľovke :-).
Do pripravenej zapekacej misy s pečivom si uložíme jabĺka /môžete posypať hrozienkami, my ich nemusíme/...
... navrstvíme tvaroh, ktorý sme si ochutili jedným žĺtkom, kryštálovým cukrom a ja som dala 2 vanilkové cukre. Ja som dala 500g tvarohu, manžel hovoril, že je ho tam veľa, tak nechám na Vás ...
Prikryjeme znova pečivom.
V šťáve, ktorú sme si odchytili, rozmixujeme žĺtka a touto zmesou polejeme pripravenú žemľovku. Šťavy sa mi dosť zvýšilo, tak som si ju nechala, že ju na niečo využijem a nakoniec som si ňou upečenú žemľovku polievala. Tá šťava je úúúúžasná :-). Nakoniec žemľovku posypeme zvyšným cukrom ....
... a dáme piecť, kým pečivo nie je na povrchu hnedasté a vyzerá chrumkavo - cca 40 minút.
Keď chceme mať guláš žemlovku, servirujeme hneď, alebo necháme ako-tak vychladnúť, čo je zase ťažšie... polejeme šťavou z udusených a karamelových jabĺk a môžeme mlsať. Úžasná žemľovka. Odporúčam všetkými desiatimi.