Kysnutý kakaový závin



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky Extra špeciál 00, 100 g masla, 100 g práškového cukru, kryštáľový cukor, 30 g droždia, 250 ml mlieka + podľa potreby, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie závinu, kakao, olej, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vandlíka preosejeme múku, práškový cukor, soľ a premiešame. V kastroliku rozpustíme maslo. V miske rozmrvíme kvasnice, pridáme cukor a 2-3 PL vlažného mlieka. Zamiešame a necháme na teple vykysnúť. Vo vlažnom mlieku /250 ml/ rozšľaháme vajce. Do priehlbinky v múke pridáme vykysnutý kvások, vlažné maslo a mlieko s rozšľaným žltkom. Za postupného pridávania vlažného mlieka dôkladne vypracujeme polotuhé cesto ako na buchty. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste na dvojnásobný objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Hojne posypeme kakaom, kryštáľovým cukrom a pokvapkáme 3 PL oleja. Zvinieme a záviny prenesieme na plech s pečiacim papierom. Necháme ešte 20 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajcom.Pečieme v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 30-45 minút do zlatožlta. Vychladnutý závin pokrájame na 1,5 cm plátky. Podávame k čaju alebo ku káve.