Kakaová vianočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 55 dkg hladkej múky, 5 dkg práškového cukru, 3 až 4 dl mlieka, 3,5 dkg droždia, 2 PL oleja, štipka soli, 2 menšia bielka vyšľahať na tuhý sneh. (Žĺtky uschováme, bude sa nimi potierať vianočka.)\\r\\nPlnka: 125 g masla, 15 dkg práškového cukru, 1 a pol PL kakaa, 1 vanilkový (vanilínový) cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny na cesto zmiešať, dobre vypracovať cesto a nechať ho kysnúť, no nie veľmi dlho tak cca 25 - 30 minút, lebo cesto ešte bude potom kysnúť 30 minút na plechu. \\r\\nPo vykysnutí cesto rozdeliť na 4 bochníky, vyvaľkať na obdĺžniky, natrieť plnkou a stočiť každý kus do závinu ako štrúdľu. Potom dva a dva záviny spolu skrútiť, preniesť na pomastný plech a potrieť žĺtkami. Nechať 30 minúť kysnúť na plechu. Po 30 minútach ak nám zostali ešte žĺtka, môžeme vianočku potrieť znovu. Dať piecť na 25 minút na 180 °C.

Suroviny na plnku: nechať zmäknúť maslo a zmiešať s ostatnými surovinami.
Vypracované cesto, šup s ním pod perinu.
Už kysnú na plechu.
Tu už sú upečené. Je zaujímavé, že táto vianočka vždy popuká na boku a z tej plnky sa trochu vyleje na plech, ale o túto plnku je vždy najväčšia bitka. Nemám bohužiaľ celý fotopostup, lebo som mala robotníkov na streche a nedalo sa celé pofotiť, ale na budúce keď budem robiť, doplním.