Banánové muffiny s karamelovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3-4 ks zrelé banány 1 ks šťava z mandarinky alebo pomaranča 3/4 šálky hnedý cukor 1 ks vanilkový cukor 1/4 šálky rozpustené maslo 1 KL sóda bicarbóna štipka prášku do pečiva štipka soli 1/2 KL škorice 1 a1/2 šálky hladká múka PRÍSADY PODĽA CHUTI: nastrúhané jablko alebo hruška hrozienka, čokoláda KARAMELOVÝ KRÉM: 150g sladené kondenzované mlieko Salko 400g mascarpone

POSTUP PŘÍPRAVY

Banány si ošúpeme, vložíme do misky a vidličkou ich roztlačíme na menšie kúsky. Pridáme šťavu z pomaranča/mandarínky, cukor, vanilkový cukor, vajce a premiešame. Medzitým si rúru vyhrejeme na 175°C. Pridáme soľ, škoricu, sódu bikarbónu a premiešame. Vmiešame múku a nakoniec rozpustené, ale nie horúce maslo. Ak chceme pridáme čokoládové kúsky, hrozienka alebo nastrúhané jablko a finálne zamiešame.
Silikónovú formu na muffiny plníme cestom. Najlepšie naberačkou na zmrzlinu. Ak chceme môžeme dať do formy aj košíčky na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 25 min.
Medzitým si pripravíme krém. Na panvici privedieme salko so soľou k varu, až kým nám neskaramelizuje. Treba byť opatrný, lebo má tendenciu sa pripáliť. Keď sa nám vytvorí karamel, necháme ho úplne vychladnúť a zhustnúť.
Mascarpone si zatiaľ vyšľaháme na jemnú penu a kým sa ešte mieša, pridávame studený karamel. Dobre našľaháme a môžeme zdobiť. Muffiny môžeme dozdobiť jedlými ozdobami, alebo postavičkami vykrojenými z marcipánu či fondánu.