Sladký tekvicový koláč...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

V období dozrievania tekvíc je aj tento koláčik ich netradičným spracovaním...ale prekvapivo chutným.***Potrebujeme: 300-400g najemno nastrúhanej tekvice, 250g kryštálového cukru /kto má rád menej sladké odporúčam odobrať z cukru/, nastrúhaná kôra z dobre umytého pomaranča, šťava z pomaranča, 200g kyslej smotany, 2 vajcia, štipka mletej škorice, 1 /500g/ lístkové cesto...

POSTUP PŘÍPRAVY

Nastrúhanú tekvicu dáme do hrnca, nasypeme k nej 100g kryštálového cukru /z odváženého/, zalejeme pomarančovou šťavou a pridáme aj pomarančovú kôru. Na miernom ohni dusíme do mäkka. Keď úplne zmäkne, dáme dolu pokrievku, teplotu zvýšime, necháme tekutinu odpariť a tekvicu jemen skaramelizovať - TREBA STÁLE MIEŠAŤ! Necháme vychladnúť...




Lístkové cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť formy a ešte trochu viac, aby nám cesto prečnievalo. Formu na koláč /ja mám 24 cm priemer/, jemne vymastíme, cesto preložíme do nej, popritláčame ho na dno aj boky a povytiahneme trochu okraje,, aby trošku z formy vytŕčalo. Popicháme dno vidličkou...




V nádobke vymiešame zvyšný cukor /150g alebo aj menej, ak nechceme mať príliš sladký koláč/ s vajcami, smotanou a škoricou, pridáme vychladnutú tekvicovú zmes a premiešame. Túto plnku rozotrieme na pripravené cesto a pečieme na 210 °C, 20-25 minút.