Karamelovo-orechové rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 5 vajcia, 180 g práškového cukru, 60 ml vlažnej vody, 180 g zmäknutého masla (môžeme aj roztopiť v mikrovlnke), 1 lyžica kakaa, 1 prášok do pečiva, 150 g jemne pomletých orechov, 90 g polohrubej múky ********** Plnka: 1 konzerva Salka (obyčajné vareného 3 hodiny, alebo rovno karamelové Salko), 250 g maslo ********** Na potretie: ríbezľový alebo černicový lekvár ********** Na vrch: dve hrste sekaných orechov, karamelový toping, strúhaná čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Plech s rozmermi 36x26 cm.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pomaly prilievame vodu. Pridáme zmäknuté (alebo roztopené) maslo a kakao zmiešané s múkou a práškom do pečiva. Nakoniec ručne vmiešame sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 15 minút.
Z vychladnutého koláča opatrne stiahneme vrchnú kožku cesta. A natrieme lekvárom.
Plechovku obyčajného Salka varíme 3 hodiny, malo by byť stále ponorené a zaliate vodou. Alebo z hľadiska bezpečnosti pri práci (poznám z vlastnej skúsenosti následky otvárania nie dosť vychladnutého Salka) alebo urýchlenia procesu prípravy použijeme rovno karamelové Salko.
V prípade varenia obyčajného Salka necháme uvarené Salko poriadne vychladnúť, najlepšie do druhého dňa. Potom už len zmiešame so zmäknutým maslom. Ak používame rovno karamelové Salko, tak iba otvoríme a zmiešame so zmäknutým maslom a plnka je za 5 minút hotová.
Na lekvár rozotrieme plnku a koláč posypeme sekanými orechmi. Dáme stuhnúť do chladničky. Keď koláč trochu stuhne, polejeme ho karamelovým topingom a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme do chladničky, alebo už rovno krájame na rezy a podávame.