PIZZA PAGÁČIKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zemiaky, múka, vegeta alebo soľ, vajcia, smotana, syr, Hera alebo maslo, olej, kečup, pizza korenie, posýpka

POSTUP PŘÍPRAVY

Kilo v šupke uvarených, vychladnutých zemiakov ošúpeme, nastrúhame, pridáme kilo hladkej múky, dve polievkové lyžice vegety alebo 1 lyžicu soli, dve žĺtka, dve roztopené Hery alebo pol kila masla, dva syry v črievku, kelímok kyslej smotany, rozmrvenú kocku droždia, všetko riadne premiesime, kým sa cesto prestane lepiť na ruky a na hodinu odložíme do tepla. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2-3 časti a každú rozvaľkáme, potrieme olejom, preložíme, potrieme olejom, znova preložíme a rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý 2-3 mm, ktorý potrieme olejom, kečupom, posypeme pizza korením a strúhaným údeným syrom. Zrolujeme po dĺžke a zľahka, aby sa cesto nestlačilo, krájame cik-cak roládové trojuholníčky, ktoré potrieme vajíčkom, posypeme posýpkou (rasca, ľan, sezam, mak, slnečnica), poukladáme na plech s papierom na pečenie, odložíme na pol hodinu do chladničky (studené pri pečení nespľasnú), po vychladnutí vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do zlatista 10 minút pri 180 stupňoch. Z uvedenej dávky vyjde asi 120 chutných, mäkučkých pizza pagáčikov. Jedinou ich nevýhodou je, že dlho nevydržia, pretože sa hneď zjedia. Dobrú chuť! Za inšpiráciu a rady ďakujem mojej mame, Anne Klbikovej zo Zlatých Moraviec.