cesnakový koláč k pivku, vínku...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 zemiaky stredne veľké, 1 kg polohrubej múky, 1 droždie, 4 čajové lyžičky soli, hrsť celej rasce, 2 dcl oleja do ktorého pretlačíme celú hlávku cesnaku

POSTUP PŘÍPRAVY

4 zemiaky uvaríme v šupke.
1 droždie rozmiešame v troške teplého mlieka (ja pri robení cesta ešte stále prilievam teplé mlieko, lebo ho vždy dám málo. Ťažko je mi povedať koľko presne, pri spracovaní cesta uvidíme, či to mlieko ešte treba priliať.)
Vypracujeme kysnuté cesto z múky, postrúhaných zemiakov, droždia, soli a rasce.
Necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, t.j. budeme mať z tejto dávky 2 koláče.
Cesto roztiahneme na vymastený plech (môžeme si namočiť ruky do oleja a tak ho roztiahnúť).
Dáme piect na 180 stupňov cca. 30 minút. V priebehu pečenia 3 x potierame olejom s cesnakom.

poznámka: keď sa koláč pečie, cesnak je hrooozne cítiť v celom byte, je však zaujímavé, že v koláči ho vôbec necítiť a máte pocit, že je ho tam málo...

vypracované cesto na plechu tesne pred upečením
olej zmiešaný s pretlačeným cesnakom
po 20 minutách od upečenia zostalo na jednom pekáči len toľko z koláča...