Vianocne pecivo - Jemne maslove keksiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g polohrubej muky, 50g praskoveho cukru, 60g kryst. cukru, 2 cajove lyzicky vanilkoveho cukru, 175g margarinu na pecenie, 50g masla, 1 lyzica rumu, 1 vajicko, stipka soli, stipka skorice; * na ozdobu: mandle, teraz hladam spravny slovensky vyraz....pre taky hruby cukor na ozdobovanie... :( - no ved to vidite na obrazku :-P, ale da sa pouzit vselico ine podla vasej fantazie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Takze dalsi vianocny recept...

Na pracovnu dosku si dame muku, pridame cukor praskovy, krystalovy aj vanilkovy. urobime si jamku (vid. foto) do nej si kusky masla a margarinu. Pridame rum a zltok, tiez sol a skoricu. (ked nechcete pouzit rum alebo ho nemate, pridajte par kvapiek rumovej aromy a lyzicu vody.)
Vymiesime huste cesto. A nechame ho aspon hodinu odpocivat v chlade.
Pracovnu dosku si trocha pomucime. Cesto vyvalkame a vykrajujeme rozne tvary pomocou formiciek.
Vykrojene kolaciky poukladame na plech, ktory si vystelieme papierom na pecenie.
Bielkom si potrieme vrch kolacikov a posypeme tym "hrubym" cukrom, ozdobime polovicami mandli alebo pouzijeme fantaziu a ozdobime vselijakymi ozdobnymi cukrikmi a pod. (je treba pouzit ale take co sa v pri peceni velmi nezozpustia a nezdeformuju ...;-) )
Trubu vyhrejeme a pecieme asi 10 min. ; v el. trube na 200°C, v teplovzdusnej na 180°C, v plynovej na 4 stupni...
Odporucam ochutnat iba jeden kusok,lebo ked sa rozjete, tazko sa zastavite... A tiez treba kolaciky branit pred malymi nezbednikmi, ktori zacnu z ich vrchu vyjedat cukricky...
Takze po upeceni ich dame strazit clenovy rodiny, u ktoreho ste si isti, ze vam ich do Vianoc nezje, pripadne neobje :-).