"Tatranské" zemiakové lokše...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg zemiakov /staršie, z nových sa lokše nedajú dobre robiť/, 300g hladkej múky, 1 vajce, soľ...bravčová alebo kačacia masť na pomastenie alebo rozpustené maslo, mletý mak a práškový cukor na posypanie - záleží, či chceme nasladko alebo naslano. Ja ich plním kuracou pečienkou - recept som dala nižšie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky si deň vopred uvaríme v šupke /to je dôležité/, necháme vychladnúť, na druhý deň ošúpeme, najemno nastrúhame. Pridáme hladkú múku, soľ a vajce. Rýchlo zmiesime a hneď začneme pripravovať lokše. /Cesto nesmie dlho stáť, inak začne rednúť, potom bude treba prisypávať múku a stratia svoju "mäkkosť" a "vláčnosť" pre ktoré ich my zbožňujeme.









Cesto rozdelím na dve časti, jednu dáme na pomúčenú dosku /podsypávam hladkou múkou/, urobím šúľok, ktorý nakrájam na menšie časti, Z každého kúska vyvaľkám placku /treba stále jemne múkou podsypávať/ a opekám na platničke /treba ju dobre rozohriať/, každú placku nožíkom "posekám" /len také malé zárezy, cez ktoré uniká nahromadený vzduch/. Lokše potom pomastím masťou a nechám chvíľu prikryté medzi dvomi taniermi - krásne zvláčnejú.

NÁPLŇ Z KURACEJ PEČIENKY: 500g kuracej pečienky, 1 cibuľa, 1/2 jabĺčka, trocha mletej červenej papriky /nemusí byť/ , soľ, olej Na oleji si osmažíme na plátky nakrájanú cibuľu a ošúpané a na kocky nakrájané jablko, osmažíme do zlatova. Pečienku si očistíme od blán, umyjeme a pridáme k cibuli, podľa chuti prisypeme trošku červenej papriky /ale nemusí byť/, a prikryté dusíme vo vlastnej šťave domäkka. Necháme vychladnúť a zomelieme na mäsovom mlynčeku, potom podľa chuti osolíme. Touto plnkou plním lokše.