Moravské koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 1 kg hladkej múky, 6 PL kryštálového cukru, soľ, 3 žĺtka, 1 kocka droždia, 2 dl oleja, vlažné mlieko, tuk na potretie plechu. Tvarohová masa: 250 g tvarohu, cukor, vanilínový cukor, citrónová kôra, hrozienka - všetko zmiešať. Marhuľový džem alebo slivkový lekvár Posýpka: maslo, polohrubá alebo hrubá múka, cukor - zmiešať tak, aby sa masa drobila.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zarobiť z prísad kysnuté cesto a nechať ho nakysnúť. Po nakysnutí vyklopiť na dosku a odkrajovať z neho kusy veľkosti dlane a rozcapkať ho na placku. Na každý kúsok vložiť 1 ČL tvarohovej masy, cesto uzavrieť a narobiť z cesta guľky. Na vymastený plech poukladať buchtičky (radšej dosť ďaleko od seba) a naberačkou v strede vyhĺbiť jamku. Netreba sa báť dobre zatlačiť. Pred každým vyhĺbením jaky si naberačku ponoríme do múky. Do každej vzniknutej jamky vložiť ČL lyžičku lekváru a ten zasypať posýpkou. Pečieme do strednehneda vo vyhriatej rúre.

Rozcapkané a navrstvený tvaroh
Uzavreté a urobené guľky
Dáme na plech a dobre naberačkou pritlačíme do stredu. Až na plech.
Takto si vždy pomúčim naberačku
Takto sú pripravené na plechu. Ja mám strašne veľké plechy, tak sa mi tam zmestí 9 buchiet, na klasické sa mi zmestí iba 6
Naplnené marhuľovým džemom.
Posypané posýpkou
Šup do rúry. Takto v rúre nakysnú, sem tam aj lekvár vytečie keď sa moc zdvihnú, ale možno na 1-2 buchtách. Preto treba dobre zatlačiť tou naberačkou.
A tu je finále.