Smotanový koláč s mandarínkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 5 vajec, 80 g kryštálového cukru, 5 polievkových lyžíc teplej vody, 90 g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva ********** Šľahačková náplň: 1 prášková šľahačka vyšľahaná podľa návodu spolu s jedným stužovačom šľahačky, 500 ml kyslej smotany, 90 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor ********** 2 malé plechovky mandarínkového kompótu ********** Mandarínková želatína: šťava z mandarínkového kompótu doplnená vodou na objem 500 ml, 1 zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 50 g kryštálového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Plech s rozmermi 36x26 cm.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pomaly pridávame vodu a šľaháme do hustej peny. Neskôr pomaly pri najnižšom rýchlostnom stupni primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pomaly ho zamiešame do cesta. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, rozotrieme až ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 15 minút.
Kyslú smotanu zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom.
V druhej miske si vyšľaháme práškovú šľahačku podľa návodu na obale, pričom pridáme jeden stužovač šľahačky. Potom pomaly primiešame kyslú smotanu s cukrom.
Na vychladnuté cesto natrieme smotanový krém.
Mandarínky necháme odkvapkať a poukladáme ich na smotanový krém.
Šťavu z mandarínkového kompótu doplníme vodou na 500 ml. Pridáme cukor, Zlatý klas a uvaríme pudingovú želatínu.
Necháme trochu vychladnúť a pomaly po lyžiciach nalievame na koláč. Želatínu nalievame pomaly, aby sa nám nezmútila od smotany. Necháme stuhnúť v chladničke a krájame na rezy alebo kocky.