Čokoládová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 4 vajcia, 60 g kryštálového cukru, 1 lyžička olej, 3 g kakaa, 75 g polohrubej múky, 1 lyžička Solamylu, 6 g prášku do pečiva ********** Čokoládová plnka: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 3 lyžice kakaa, 250 g masla, lyžica práškového cukru, 0,2 dcl rum ********** Na potretie vnútri: černicový lekvár ********** Na vrch: 100 g čokoláda na varenie, 40 g Cera, trochu masla zmiešaného s cukrom na zdobenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Okrúhly hrniec s priemerom 18 cm.

Bielka vyšľaháme do tuha. Postupne zapracujeme kryštálový cukor, potom pridáme žĺtka a keď je to už dobre vymiešané aj 1 lyžičku oleja. V druhej miske si zmiešame múku, solamyl, kakao a prášok do pečiva a túto zmes už len pomaly preosievame a ručne primiešavame do vajíčkovej hmoty. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (v mojom prípade hrnca) a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 40 minút (najprv pečieme na strednej mriežke, potom zložíme o jednu nižšie). Po upečení necháme vo forme trochu vychladnúť, potom vyklopíme a necháme vychladnúť celkom.
Na čokoládovú plnku šľaháme mixérom nad parou vajcia s kryštálovým cukrom a kakaom, asi 15 minút. Necháme mierne vychladnúť a potom zamiešame do vymiešaného masla, ktoré sme rozmiešali s lyžicou cukru a rumom.
Upečený korpus dvakrát prerežeme. Prvý plát cesta potrieme lekvárom a natrieme tretinu plnky. Potom položíme druhý plát cesta a trochu popritláčame. Znovu zopakujeme lekvár a druhá tretina plnky, položíme tretí plát cesta a opäť popritláčame. Vrch potrieme tenkou vrstvou lekváru a potom vrch aj boky potrieme poslednou tretinou plnky, pričom si trochu plnky necháme na zdobenie.
Keď krém na torte stuhe, polejeme celú tortu pripravenou čokoládovou polevou. Znovu dáme stuhnúť do chladničky. Po chvíli vyberieme a ozdobíme podľa fantázie. Potom už len napicháme sviečky a môžeme blahoželať.