Metrový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 5 vajec, 200 g práškového cukru, 125 ml teplej vody, 125 ml oleja, 1 prášok do pečiva, 250 g polohrubej múky, lyžička kakaa ********** Plnka: 500 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 150 g práškový cukor, 3 lyžice tuzemského umu, 250 g masla ********** Poleva: 100 g čokolády na varenie, 40 g Cera

POSTUP PŘÍPRAVY

2 x forma srnčí chrbát

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridáme vodu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. V druhej miske si vytrepeme sneh z bielkov. Vyšľahaný sneh opatrne vareškou vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice pridáme lyžičku kakaa. Obidve cestá vylejeme do vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým sa cesto nezačne oddeľovať od strán formy. Ak by nám zhora priháralo môžeme pekáče počas pečenia prikyť alobalom.
Upečené cestá necháme trochu vychladnúť, potom vyklopíme z foriem a necháme vychladnúť úplne. Vychladnuté potom krájame podľa rebier na chlebíčky.
Z mlieka, Zlatého klasu, práškového cukru, rumu a vanilkového cukru si uvaríme hustú kašu. V druhej miske si rozmiešame zmäknuté maslo. Do maslovej hmoty pomaly zamiešavame vychladnutú pudingovú kašu.
Pripravenú plnku postupne natierame na nakrájané chlebíčky, pričom striedame biely a kakaový chlebík. Striedavé biele a kakaové chlebíčky si pripravíme tak, aby nám vznikli dva rovnako dlhé koláče.
Zvyšnou plnkou potrieme vrch koláča a dáme stuhnúť do chladničky. Keď koláč trochu stuhne, polejeme ho pripravenou čokoládovou polevou a dáme stuhnúť do chladničky.
Krájame šikmo, aby koláč v reze pekne ukázal.