Hruškový koláč - Pear Tart



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 250G hladkej múky, 125g masla, trosku soli, 1KL cukru, 45 ml ľadovej vody a 1 KL škorice (ale tá nemusí byť).. Plnka: Hrušky(asi 7) a hnedý cukor.... Medová poleva: 2pl medu a 1 pl vody

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO: Múku+maslo+škoricu+cukor+soľ som zmiešala dokopy a vznikla taká mrvenička, do tej som priliala vodu a vymiešala lesklé cesto, ktoré sa nelepilo na ruky . Vložila som ho asi na 30 min do chladničky.

Medzitým som si ošúpala hrušky, zbavila som ich jadierok a nakrájala na tenké plátky.

Z chladnicky som vybrala cesto, vyvaľkala na pomúčenej doske. Formu som si vytrela maslom a položila som naň cesto - musela som si ho zrolovať na valček inak by sa mi potrhalo. Cesto som jemne popritláčala na formu a to čo prevyšovalo som obkrojila a nechala na ozdobu. Poukladala som hrušky aby to nejako vyzeralo a potrela som ich "medovou polevou" - nie celou!. Medovú polevu som si pripravila tak, že som si dala to malej nadobky med s vodou a trošku som si to vo vodnom kúpeli prihriala, kým sa med s vodou spojil. Po natretí som koláč posypala asi 3ma malými lyžičkami hnedého cukru. Z cesta, ktoré ostalo, som si urobila hviezdičky a srdiečka a poukladala som ich na koláč.

PEČENIE: Prvých 15 minút na 210C. Potom som rúru stíšila na 170C a piekla asi 50min. Pri pečení na nižšej teplote som si koláč po 10tich minútach prikryla alobalom,aby hrušky moc nevyschli a pustili šťavu. Alobal som potom na koláči nechala asi 20 minút. Po týchto dvadsiatich minútach som koláč vybrala, odstránila alobal a zas potrela medovou polevou a posypala cukrom ako aj predtým,vrátila som ho do rúry. Posledných 20 minút sa koláč dopekala odokryty:)

Po upečení sa koláčik má nehať vychladnúť aspoň 15 min, nech štava z hrušiek zhustne. Ak ostala medová poleva može sa ňou tart ešte potrieť:) A kto má rad sladke može si dať k tomu šľahačku alebo vanilkovu zmrzlinu ,)