Marhuľové knedle...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg zemiakov, 300g polohrubej múky, 40g masla, 2 žĺtky, soľ, strúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna /ja som použila 1/2 lyžičky sušenej/, 30 polovičiek marhúľ /môžu byť aj mrazené/, na posypanie, olej, strúhanka, práškový cukor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Potom najemno nastrúhame alebo ako ja zomelieme na mäsovom mlynčeku - je to rýchlejšie. K zemiakom pridáme múku, žĺtky, soľ, citrónovú kôru a rozpustené maslo. Vymiesime tuhšie cesto, ktoré rozdelíme napoly a rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Ostrým nožom nakrájame na 15 kúskov. Do každého kúska cesta zabalíme polovičku marhule /keď použijeme mrazené, nemusíme ani rozmraziť/ a dáme variť do vriacej mierne osolenej vody, varíme asi 15 minút na miernom ohni - musia vyplávať napovrch. Vyberieme ich dierkovanou naberačkou, pokvapkáme zľahka olejom a posypeme opraženou strúhankou a práškovým cukrom.





NA POSYPANIE: klasika - na oleji si opražíme strúhanku do bledohneda alebo namiesto strúhanky môžeme použiť kokosovú múčku...