Gombolce-slivkové gule...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

receptov na túto domácu mňamku je tu dosť, ale tento "môj" sa tu ešte nevyskytol...takže: potrebujeme 1 kg zemiakov, 1 vajce /ja používam "L", ak sú menšie, môžu ísť aj dve/, 370g hrubej múky, štipka soli....asi 30 sliviek /umytých odkôstkovaných a prepolených/...maslo, na posypanie mak a cukor /prípadne kto čo má rád/....

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky si deň vopred uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a na druhý deň ošúpeme a najemno nastrúhame. K zemiakom prisypeme múku, štipku soli a vajce. Vypracujem tuhšie cesto a rozdelíme napoly. Najskôr na dobre pomúčenej doske /posypeme hrubou múkou/ vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm. nakrájame na štvorce, do každého štvorca zabalíme 1/2 slivky a rukami, /do ktorých si nasypeme trochu hrubej múky/ vyformujeme guľku. Guľky uvaríme v osolenej vode na miernom ohni, počas varu občas opatrne premiešame, keď vyplávajú na povrch necháme ešte asi 1 minútu variť a dierkovanou naberačkou si guľky vyberieme do misky, kde ich trochu pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme makom a pretrasieme, aby sa guľky obalili.




Mne z tohoto množstva vyjde cca 55 až 60 kúskov /na jeden obed pre piatich :-)/. Varievam ich na 4 krát.