Šikmá torta - bielkový motýľ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

postup vytvarovania torty a zároveň postup na bielkového motýľa - viď. nižšie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Korpus je z tzv. "olejovej" piškóty +voda (to len 1-vé poschodie). Plnka je maslová - čokoládová (čokoláda, mlieko, žĺtka + maslo). Poťah je MMF. K vytvoreniu torty nepotrebujete žiadne šablóny ani drahé pomôcky, len trocha odvahy a čas.Ostatné poschodia t.j. 2,3 som robila z burizónovej hmoty, ale tej "fajnej" - použila som recept na karamelové burizonové guličky. Dôvod bol jednoduchý - sme menšia família a 1-poschodová torta nám úplne stačí. No dcéra chcela tentokrát poschodie. Karamelové burizóny sa dlhoooo neskazia a nepoznám človeka ktorý ich nemá rád.

Ako vytvoriť šikmú tortu? Použila som návod z internetu (odkaz nájdete na artmama.sk v diskusiách, ide o video z youtube - prvé schopné na ktoré natrafíte - nedá sa zameniť - keby nešiel odkaz) ...youtube.com/watch?v=xHY_F53ClJ8&feature=related... V dolnej časti torty je hrubšia vrstva plnky - čokoláda + banán. Tú som umiestnila tak, aby ani náhodou nebola rezaná. Horné poschodia - radsej menej plnky. Aby to dobre drzalo. Ja som mala už málo plnky a nechcelo sa mi s tým už paplať - tak povrch torty ostal len čiastočne krytý plnkou - preto nemám vo výsledku hladký povrch torty.
pekná šikmina
Druhé poschodie je z burizónov (recept na burizónové karamelové guľky). Burizónovú hmotnu som natlačila do okrúhlej rozťahovacej formy z TESCOMY a nechala vychladiť. Neodhadla som jej výšku - a preto som tento diel nezrezávala. Diel mal byť vyšší - potom by sa dal zrezať. A hlavne - povrch je znova nutné potrieť plnkou. Som to neurobila - vidno to najmä na hrane korpusu.
Inak pistáciová MMF poťahovka - krááásne sadla aj do diery :-) bez dier. Som sa bála, že sa roztrhne.
Tretie poschodie - taktiež buriónová karamelová hmota. Tú som už formovala v rukách pre malý priemer. Vytvarovala som valec a následne po vychladnutí hmoty som ho zrezala. Rezná plocha - nádherne rovná. Ostatné - no chce to plnku.
Inak prvý krát som MMF farbila. Celkom pohoda. Pistáciu som "vytvorila" z machovej zelenej a žltej - asi nie je na tom čo pokaziť. Fialová farba rovno z téglika - bez úprav.
A teraz k tomu motýľovi. Na jedno bielko (cca 30g) pridať 150g práškového cukru. Toto kľudne nechajte miešať v robote "bez dozoru" cca 15min na najmenšie otáčky. Bielkovú hmotu naložiť do sáčka, strihnúť špičku a zdobiť. Linky musia byť hrubšie, aby sušený bielok vydržal - žiadne jemnôstky. Zdobiť na mastný papier na pečenie - ten biely. Šablónu motýľa - z internetu aký sa Vám páči. Čerstvého motýľa naložiť do knihy - najlepšie na parapet, nech ho presuší slniečko. Ja som nechávala schnúť 24 hodín - potom je krásne vidieť ako sa papier aj sám odlepuje od motýľa.
:-)
:-)
a použitie motýľa ako dominanty na jednoduchej torte
:-)
:-)
a ešte jedno "použitie" motýľa
:-)